23. okt
GJENSTÅR: Kommunen er fremdeles ikke ferdig med å behandle klagen til Sydvaranger.
 
To millioner kroner mindre i eiendomsskatt
Eiendomsskatteklagene har ført frem for mange. Med minus i kraftutbytte er den totale inntektssvikten på over ni millioner kroner.

Publisert: 09.nov.2015 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Sør-Varanger kommune får inn mye mindre skatt enn ventet dette året. Det kommer fram i tertialrapporten som skal behandles i onsdagens formannskapsmøte.

I rapporten beregnes det omtrent 2 millioner kroner mindre i eiendomsskatt enn de 51 millioner kronene som er budsjettert, mens Varanger Kraft beregner å betale inn 6,2 millioner mindre enn ventet i utbytte.

I tillegg har det generelt kommet inn mindre skatt enn ventet, så kommunen ser en svikt på i overkant av 9 millioner kroner.

Tertialrapporten ser på forholdene for de første åtte månedene i året. Nå som vi er inne i den ellevte måneden, forventer kommunens økonomisjef Svanhild Lande at det blir enda større svikt i eiendomsskatteinntektene.

– Siden den tid har flere klager blitt behandlet, sier hun.

Flere gjenstår

Lande har ikke oversikt over hvor mye mindre kommunen vil få inn i eiendomsskatt, i skrivende stund. Men det er klager fra næringseiendommer, verk og bruk som står for det største skattetapet.

Der gjenstår også spørsmålet om en av kommunens største inntektskilder, ifølge Ellen Mari Lindkvist, prosjektleder for eiendomsskatt i kommunen:

– Klagen til Sydvaranger Gruve er fremdeles ikke avgjort, og den er av størst betydning. Den har vi advokatbistand på, sier prosjektlederen.

Kommunen skal også møte med Finnmarkseiendommen (FeFo) på onsdag, for å oppklare spørsmål rundt bygg med ukjent eier på FeFos grunn.

– Der er det frivillig med tinglysing, så vi har ikke oversikt over hvem som eier dem. Siden det er FeFos eiendom, gikk regningen til dem, og de har klagd, sier Lindkvist.

Beregnet noen

Lande forteller at de hadde beregnet en viss klagebehandling på eiendomsskatten.

– Når man retakserer noe, har man alltid en forventning om klagebehandling på ti prosent, sier hun.

Med omtrent 7800 registrerte eiendommer og rundt 1000 klager, har man kommet opp i 12-13 prosent.

Økonomisjefen kan ikke si hvordan summen fra eiendomsskatteinntektene påvirker budsjettene fremover.

– Da går vi inn på budsjettet for 2016, og det kan jeg ikke kommentere ennå, fastslår hun.

I dette budsjettet skulle kommunen egentlig sette av seks millioner kroner til disposisjonsfond.

De pengene foreslås nå brukt til å veie opp for skatte- og utbytteunderskuddet. I tillegg har kommunen fått 1,5 million kroner fra regjeringen, som skal kompensere for tapte skatteinntekter. Ellers går det i stor grad på de forskjellige kommunale enhetenes innsparingsevne.

– Erfaringen er at enhetene er flinke til å holde budsjettet. De er fullt klare over budsjettet, og bestreber seg på å få unna merforbruket så mye som mulig, sier økonomisjefen.

De fleste har fått medhold

Ellen Mari Lindkvist, prosjektleder for eiendomsskatt i Sør-Varanger kommune, har ikke oversikt over nøyaktig hvor mange klager som har fått medhold, eller hvor mye det utgjør.

Det er ikke gjort statistikk på det ennå. Men hun kan fortelle at flesteparten av klagene har fått medhold, også ut over høsten.

– Over 50 prosent av klagene, i alle fall, sier hun.

Det er imidlertid sjeldent at noen har fått medhold i hele klagen sin.

– De fleste har fått delvis medhold, enten det gjelder klage på arealmåling eller verdier, sier hun.

Omtrent 100 av de rundt 1000 klagene som kom inn gjenstår å behandles. Målet er å være ferdig før året er omme, men Lindkvist tror det fremdeles vil gjenstå noen klager da.

Situasjonen kunne fort vært mindre oversiktlig. Det er nemlig relativt få som har anket på klagevedtakene.

– Så langt er det 40 klager som er til behandling i ankenemnda, sier Lindkvist.

Hun påpeker at det vil bli flere, siden man har seks uker på seg til å anke, og det sendes fremdeles ut klagevedtak. Men andelen er liten likevel.

Kan ikke forvente mer kraftpenger

Varanger kraft AS betaler 9,35 millioner kroner i utbytte til Sør-Varanger kommune i 2015. Det er 6,2 millioner kroner lavere enn budsjettert, per 2. tertial.

Selskapet melder til kommunen om fallende strømpriser, økte kostnader og reduksjon i vannkraftproduksjonen.

Organisasjonssjef Morten B. Jørgensen forteller til SVA at eierkommunene rundt om i Øst-Finnmark neppe vil kunne vente økte utbetalinger fremover.

– Signalene går på at markedet har snudd seg veldig, og de siste årene har man tatt ut over 100 prosent av resultatet til Varanger Kraft. Det kan ikke gjøres i det evige, sier Jørgensen.

- Nå står vi også foran veldig store investeringer fremover, spesielt med utbygginger av strømnettet som er pålagt av myndighetene. Det blir en kostnad på flere hundre millioner, og det er penger som hverken vi eller kommunene har på bok. Da må vi ut og låne penger, og da kan man ikke øke utbyttet til kommunene samtidig, påpeker Jørgensen.

Oppgraderingene inkluderer flere utbygginger i Sør-Varanger og i nettet over hele dekningsområdet til Varanger Kraft, og utvidelser for å kunne utnytte vindkraften i nye vindparker i nord.

Varanger Kraft betalte 30 millioner kroner til sammen, fordelt på alle eierkommunene, etter regnskapsåret 2014.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no