7. des
STYRKEPRØVE: I helgen står John Kristian Dahl overfor sin største utfordring som skiløper, et 18 mil langt turrenn. Rennet går i Nord-Sverige.
 
To sølv for Dahl - nå venter styrkeprøve
Siste helg gikk hardhausen John Kristian Dahl ikke mindre enn to turrenn. På søndag venter den virkelige styrkeprøven.

Publisert: 09.apr.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Lørdag gikk han seg inn til andreplass i det 65 kilometer lange Årefjellsloppet fra Vålådalen til Åre i Sverige.

Jevnt

Dahl fra United Bakeries gikk på 2,35,52 og var seks sekunder bak lagkamerat Johan Kjølstad og tre sekunder foran Petter Eliassen. Han hvilte ikke lenge, langløpskongen med seire i Birkebeinerrennet og Vasaloppet tidligere i sesongen. Søndag gikk han nemlig seg inn til en sterk andreplass i det 44 kilometer lange Flyktningerennet fra Nordli i Nord-Trøndelag til Gäddede på den svenske siden av grensen. Her ble det en ny andreplass, med 2,01,27. Kjølstad vant igjen, med 1,57,52 og Eirik Lorentsen ble nummer tre, to sekunder bak Dahl.

Langløp

Til helgen skal John Kristian Dahl gå verdens lengste skirenn som går over en dag, nemlig Nordenskioldsloppet i Nord-Sverige. Egentlig skulle løpet vært på 220 kilometer, men på grunn av dårlige snøforhold på flere vann har distansen blitt forkortet med fire mil. Rennet går i tøft kupert terreng. Rennet har røtter tilbake til 1884, da polfarere og forskere arrangerte løpet for å bevise at menneskene kunne gå så langt på ski. Nå har det ligget i dvale i 132 år. Rekorden har Pavva Nilsson Tuorda på 21 timer og 22 minutter. Ekspertene tror vinnertiden denne gang kan bli på rundt halvparten av den tiden.

Gruer seg

Dahl innrømmer at han gruer seg til søndagens kraftanstrengelse.

– Jeg gruer meg jo skikkeleg, på en litt sånn eventyrisk måte. Det kribler litt i magen, og jeg vet det kommer til å bli mange tunge stunder underveis der jeg vil lure på hvorfor jeg gjorde dette, sier Dahl til NRK.

Årets vinner av både Vasaloppet og Birkebeinarrennet stiller ikke til start i ekstremløpet først og fremst for å vinne.

– Det er lengden og utfordringen som trigger meg. På en merkelig måte har jeg lyst til å finne ut hvor grensene mine er, og om jeg klarer å pushe meg i ti-tolv timer. Håpet er at jeg utvikler meg som langløper og kan starte i Vasaloppet neste år og tenke at det her er jo ganske kort, sier Dahl.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no