22. nov
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Trond Mikkola og plasstillitsvalgt Sølvi Gullhav er bekymret for utviklingen med stadig flere eldre, budsjettkutt og for få ansatte i helse- og omsorgsektoren. ? Det er snart ikke nok folk til å ta seg av de eldre, sier de.
 
Tøffe dager - få ansatte
– Hvor effektiv er det mulig å være, spør hovedtillitsvalgt Trond Mikkelsen og plasstillitsvalgt Sølvi Gullhav. For få hender og for mye arbeid sliter på de ansatte i helse og omsorg.

Publisert: 24.mai.2017 18:04
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

– 17. maisaken har blitt løftet opp i systemet, og det er bra. Det er klart det blir reaksjoner når eldre sitter alene på nasjonaldagen. Men det blir ikke bedre når man har slitt seg ut på jobb og blir skjelt ut i sosiale medier etterpå. Folk blir syke, sier Sølvi Gullhav.

– Tøff hverdag

Hun er plasstillitsvalgt i hjemmebasert omsorg og merker både trykket på jobb selv og får høre det fra sine medlemmer.
– Når man er på butikken og handler og får slengt etter seg hvordan man kan ha tid til sånt, så blir man ikke uberørt. Det er et stort arbeidspress og man skal være stadig mer effektiv. Lista over gjøremål er lang og så kommer alarmer i tillegg. Det er en tøff hverdag, sier hun.

Arbeidsmiljø

– Det er ikke de ansatte i helse og omsorg som kutter i statlige overføringer eller lager budsjetter. De ansatte gjør jobben sin og vel så det, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Trond Mikkola.
Han sier han har hatt mange diskusjoner om budsjettprioriteringer med ledelsen i kommunen, og er ikke enig i alt, men forstår at det er vanskelig.
– Vi har arbeidsoppgaver som øker, det blir flere eldre, det har blitt kuttet hvert år siden 2011 og stadig vanskeligere å holde budsjettet og dekke primærbehovene. Samtidig har jeg ansvar for at arbeidsmiljøloven følges for mine medlemmer, sier han.

Sykefravær

Langtidssykefraværet i kommunen er på rundt 10 prosent. Nest etter muskel- og skjelettlidelser er lette psykiske lidelser en stor årsak.
– Sør-Varanger kommune har rundt 100 ansatte som er syke hver dag. Utbrenthet, høyt arbeidspress og vold og trusler er virkeligheten på mange arbeidsplasser. Vi har store utfordringer for å løse dette, sier han.

Vikarpool

Et forslag som har kommet på bordet er en vikarpool. Der skal ansatte som ikke har full stillingsprosent kunne fylle opp stillingen sin.
– Det tror jeg er et veldig bra tiltak, sier Sølvi Gullhav.
– Man bør kunne jobbe på forskjellige avdelinger på sin enhet etter behov og kapasitet, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no