8. des
BRÅSTOPP: Torsdag var det fest i Neiden. Fredag kom den overraskende beskjeden om at mottaket legges ned allerede i neste uke.
 
Tømmer Neiden-mottaket i neste uke
UDI har tidligere sagt at Neiden Transittmottak skulle holdes åpent ut mars. Fredag formiddag kom kontrabeskjeden. Mottaket stenges 10. mars.

Publisert: 04.mar.2016 13:41
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Torsdag kveld var det bygdekveld med fest og samhold i Neiden. Ungene viste stolt frem skolen sin, og håpet var stort om at de skulle få fullføre skoleåret i Neiden. Bare timer senere kom UDI med den overraskende beskjeden om at Neiden Transittmottak legges ned allerede i neste uke.

Mottaket er et transittmottak, men eieren, Nord-Norsk Mottakssenter, ønsker å søke om å bli et ordinært mottak. Den nåværende kontrakten gir en åpning for at mottaket kunne vært åpent ut september.

Ikke orientert

Mottaket har nå 85 beboere, et stort antall av dem barn. Beskjeden kommer som en skikkelig dagen derpå melding etter torsdagens festkveld, der hele bygda var gått sammen om en flott bygdekveld.

– Jeg har nettopp fått beskjeden, og beboerne er ikke orientert. Det skal vi gjøre under middagen i dag, og da blir det nok mange tårer, kommenterte mottaksleder Heidi Olsen til SVA like før avisens deadline fredag.
Mottakslederen sier det ikke er klart hvor beboerne skal sendes.

– Jeg syns dette er trist, og jeg syns det virker veldig unødvendig. Jeg vet det er planlagt å flytte noen til Vadsø. Vadsø er et ordinært mottak, og sånn sett er dette er i tråd med sentrale føringer, forklarer Heidi Olsen.

Mottakslederen sier det ikke er avklart om Neiden skal være avlasting for Ankomstsenteret på Høybuktmoen.
– Vi vet foreløpig ingenting.

Hva skjer med de ansatte?
– De som går på timer får jo ikke jobbe mer, og så må vi vurdere permitteringer eller om vi skal gjøre arbeid som å vaske ned bygningen. Beskjeden kom veldig overraskende, så vi har ikke nådd å tenke så langt.

Forutsigbart

Rektor Silja Støyva Arvola ble fredag formiddag orientert om beslutningen.

– Ønsket mitt for alle ungene var at de skulle ha det stabilt og forutsigbart, og vi ønsket å ha dem hos oss så lenge som mulig. Vi har gjort det vi kan for å bygge gode relasjoner med både barn og foreldre, og nå blir det altså bråstopp. Det samme blir det for de norske ungene. Håpet vårt var jo at vi skulle få beholde elevene inntil Neiden ble et ordinært mottak, eller at nedtrappingen skulle skje gradvis.

Arvola legger til at hun ikke syns håndteringen er god.
– Verken for barna eller for de andre beboerne. Jeg syns ikke dette er en ok måte å gjøre det på, spesielt ikke for mennesker som er traumatiserte.

– Praktiske årsaker

Bestemmelsen om å stenge mottaket i Neiden neste uke er begrunnet i praktiske årsaker, ifølge presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDIs kommunikasjonsstab.

– Det er riktig at vi har avtale med Neiden Transitt ut måneden. Dette betyr derimot ikke at vi må ha folk boende der ut hele perioden og flytte folk den siste dagen, skriver han i en epost til SVA.

Han opplyser at de vil få beboerne på plass i nye mottak før påske slik at det ikke blir stress med flytting de få dagene som gjenstår av måneden etter påske. Det mener UDI også er bedre for barna som kan få muligheten til å begynne skolegang på nytt bosted.

– UDI er ingen verdensmester i informasjon

Slik kommenterer ordfører Rune Rafaelsen kort meldingen om at transittmottaket i Neiden stenger tre uker før planlagt, på kort varsel.
På spørsmål om planene om å etablere et ordinært mottak i Neiden er ordføreren foreløpig tilbakeholden.

– Kommunen har ikke fått en formell henvendelse om dette, men jeg er kjent med at den kommer, sier han, men vil ikke kommentere planene ut over det.

– Vi har ikke behandlet en slik sak i partiet, og heller ikke i kommunestyret. Jeg vil ikke kommentere saken før vi har gjort det.
Solbjørg Mikkola i Flyktningtjenesten i Sør-Varanger vil ikke kommentere saken om at mottaket i Neiden stenger allerede neste uke.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no