8. des
TORTURSAKEN: Kvinnens anke førte ikke fram.
 
Tortursaken: Kvinnens anke førte ikke frem
Men lagmannsretten ville heller ikke sette den dømte mannen i forvaring, slik påtalemyndigheten ønsket.

Publisert: 01.sep.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Tirsdag og onsdag forrige uke tok Hålogaland lagmannsrett opp anken i saken der en mann og en kvinne fra Sør-Varanger ble dømt for å ha utøvd vold mot en jevnaldrende i to timer.

Begge ble funnet skyldig i Øst-Finnmark tingrett i mars i år. Der ble mannen dømt til to år og ti måneders fengsel, mens kvinnen fikk tre år og åtte måneder.
I lagmannsretten ble det lik straff for kvinnen, men strengere for mannen: Begge ble dømt til tre år og åtte måneder i fengsel.
Både mannen og kvinnen hadde godtatt skylden i saken. Men kvinnen hadde anket sin straffeutmåling fordi hun mente straffen var for streng, og påtalemyndigheten hadde anket mannens straffeutmåling fordi de mente den var for mild. Påtalemyndigheten ønsket i tillegg at mannen skulle settes i forvaring. Det fikk de ikke igjennom i lagmannsretten.

Delt ansvar

Diskusjonen i lagmannsretten gikk i stor grad ut på ansvarsforholdet mellom mannen og kvinnen. Opprinnelig hadde tingretten vurdert at kvinnen var mer ansvarlig enn mannen for de langvarige voldshandlingene på Hesseng i 2014, tross at mesteparten av skadene ble påført av mannen. Tingretten la blant annet vekt på at kvinnen hadde startet det hele. Hun holdt blant annet offeret nede ved å sitte på brystkassen hans, og bet ham i nesen.
Kvinnen hevdet at hun hadde en mindre sentral rolle i hendelsene enn det offeret og mannen forklarte. Hun fikk støtte fra to andre vitner, men deres forklaringer matchet ikke offerets forklaring.

– Det er ikke noen grunn til at fornærmede skulle forklare seg uriktig om rollefordelingen mellom de tiltalte, står det i rettspapirene.
Lagmannsretten lot rimelig tvil komme kvinnen til gode når det gjaldt påstanden om at den tiltalte mannen skulle ha blitt truet av kvinnen til å delta i voldshandlingene. Men det var ikke nok til at hun fikk mindre straff.
Det gikk andre veien for mannen. Lagmannsretten vurderte at mannen og kvinnen var like skyldige i saken, og at de dermed skulle få lik straff. Dermed ble mannens straff økt til tre år og åtte måneder, likt det kvinnen fikk.
Egentlig ville mannen fått fire år og åtte måneder fengsel, på grunn av at han er tidligere voldsdømt og hadde flere hendelser mens han satt i varetekt. Men mannen fikk ett års fengselsrabatt fordi han tilsto alt både i politiavhør og i tingretten.

Ikke forvaring

Retten mente derimot ikke at mannen måtte settes i forvaring. Det er en egen form for fengselsstraff der spesielt farlige personer må vurderes før de kan slippes fri igjen.

For at noen skal settes i forvaring, må retten vurdere at de fortsatt vil være en fare for samfunnet. Lagmannsretten vurderte uttalelser fra psykologer. Psykologene mente opprinnelig i mars at det var høy risiko for at han skulle utøve mer vold i fremtiden. Men de påpekte samtidig at mannen kunne forbedres om han ble kvitt rusen, noe han hadde planer om. I tiden etterpå hadde psykologene sett en bedring i mannen.

– Samlet sett har lagmannsretten kommet til at det ikke er en tilstrekkelig kvalifisert og reell fare for at Henriksen på nytt vil begå nye forbrytelser av den alvorlighetsgrad som er forutsetning for å idømme forvaring. Lagmannsretten har derfor kommet til at en tidsbestemt straff er tilstrekkelig for å verne samfunnet, konstaterer lagmannsretten.

Tortursaken

Den dømte mannen og kvinnen holdt offeret, en jevnaldrende mann, fanget i omtrent to timer på Hesseng en kveld i november 2014.

Mannen og kvinnen torturerte ham i et forsøk på å få ham til å innrømme at han hadde tystet på noen som utførte et kioskran – noe han ikke hadde gjort. I løpet av de to timene ble mannen blant annet slått med balltre, glassflaske og gardinstang, han ble hevet ned i en påslått fryseboks og fikk lokket slamret over seg, og han ble slått i ansiktet.

Torturen ble stoppet ved at en bekjent kom innom og klarte å få slutt på situasjonen.

Mannen måtte igjennom flere operasjoner på sykehuset etterpå, blant annet for å redde en hånd, og har slitt psykisk i ettertid.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no