10. des
får ikke krysse gang- og sykkelveg: Inn- og utkjørselen til kontrollstasjonen på Bjørkheim ble ikke godkjent slik den er tiltenkt fra Statens vegvesen. Statens vegvesens plantegning innfelt viser innkjørselen nederst i høyre hjørne.
 
Trailer-innkjørsel i konflikt med skolevei
Sist uke godkjente kommunestyret reguleringsplanen for ny kontrollstasjon på Hesseng. Men mangel på veiløsning kan medføre utsettelser.

Publisert: 28.aug.2017 17:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Årsaken er at kommunen ikke tillater at kjøretøyene som skal til kontroll hos Statens vegvesen, får krysse over gang- og sykkelvegen langs E105 på Bjørkheim. Dermed er vegløsningen som hele prosjektet er basert på, ikke godkjent.

Ifølge planbeskrivelsen fra Statens vegvesen var det en forutsetning da saken gikk ut på høring, at trafikken krysset over gangfeltet.

«Planforslaget medfører at trafikken inn/ut av kontrollstasjonens område må krysse eksisterende gang- og sykkelveg langs E105», står det i forslaget til reguleringsplanen.

Ifølge forslaget til planen skulle gang- og sykkelvegen i krysningspunktet bli utformet som et tilrettelagt krysningspunkt med belysning.

«Dette for at myke trafikanter skulle ha mer oppmerksomhet mot trafikken og dermed være mer oppmerksom», skrev Statens vegvesen i planbeskrivelsen.

Usikkerhet

Det er nå usikkert om prosjektet kan gjennomføres slik det er tiltenkt, eller om reguleringen må starte på nytt. Endrede løsninger av innkjørsel eller gangveg, vil med all sannsynlighet kunne kreve at det må åpnes for nye høringsrunder.

Valget av tomta og plasseringen på Bjørkheim var gjort på bakgrunn av nærhet til den norsk-russiske grensetrafikken, og øvrig kontroll langs E6 til Kirkenes.

Ikke forhåndsvarslet

Før behandlingen i kommunestyret, hadde saken blitt forhåndsvurdert av Sør-Varanger kommune, og denne vurderingen ble gjort av Utvalg for plan og samferdsel den 12, januar 2016.

Saken ble så presentert på et informasjonsmøte og har vært ute til offentlig ettersyn. Ingen av høringsinnspillene hadde frarådet vegløsningen.

Saken var sist oppe til behandling i Utvalg for plan- og samferdsel den 15. august 2017, der den var innstilt uten endringer til kommunestyret.

I ellevte time

Derfor var det noe overraskende at kommunestyret både godkjente detaljreguleringen, men også samtidig kom med kravet om å endre på planforslaget.

«Planforslaget må utarbeides på en slik måte at trafikken inn og ut av kontrollstasjonen ikke skal krysse gang- og sykkelvegen», heter det i kommunestyrets vedtak.

Tilleggsforslaget fra Arbeiderpartiet ble enstemmig vedtatt.

Trygg skolevei

Leder i Utvalget for plan- og samferdsel, Robert Nesje, forklarer snuoperasjonen nødvendig av hensyn til barna.

Nesje som også sitter i kommunestyret forklarer at vedtaket av hensyn til barn- og unge som
bruker dagens gang- og sykkelveg som skolevei.

– Vi har godkjent bygget og øvrig infrastruktur. Men det er et krav om at trafikken ikke krysser gangfeltet. Dette fordi gang- og sykkelvegen brukes som skolevei. Her må man se etter nye løsninger, enten det betyr en ny under- eller overgang. Vi fraviker ikke fra dette kravet, sier Nesje til SVA.

Smertefritt

Nesje sier videre at han håper på en best mulig dialog med Statens vegvesen og at kravet fra kommunen ikke bør sette hele prosjektet i fare.

– Jeg regner med at Statens vegvesen kan løse dette på en smidig måte, avslutter Nesje.

Ulike signaler

I en kort kommentar til SVA, sier planleggingsleder i Statens vegvesen, Kathrine Hanssen, at de vil bruke noe tid på å studere hva som blir konsekvensen av kommunestyrets vedtak.

Videre må de avklare om det vil medføre forsinkelser eller rokke ved prosjektets videre fremtid. De avventer samtidig på den formelle henvendelsen fra kommunen.

Overfor avisa Finnmarken 28. august har leder for kjøretøyavdelingen ved Statens vegvesen, Jørn Simonsen, på sin side uttrykt stor takknemlighet og omtalt saksbehandlingen fra kommunen som «helt fantastisk».

Det har foreløpig ikke lyktes Sør-Varanger Avis å få en kommentar til saken fra plan- og utviklingssjef Håvard Lund eller saksbehandler Bernt Kvamme i Sør-Varanger kommune.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no