10. des
ROLIG: Nyinnsatt sokneprest Einar Aksel Rånes Fagerheim ser fram til gudtjenestene og en rolig jul. Begge foto: Jørn Fossmo).
 
Travel start som sokneprest
Prestekallet til Moværingen Einar Aksel Rånes Fagerheim kom etter hvert. 11.desember ble  han innsatt som sokneprest i Sør Varanger.  Men det var journalistikken og fjernsynsproduksjon som interesserte han etter videregående skole.

Publisert: 23.des.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

 

Oppveksten på Ytteren i Rana kommune i et kristent hjem og miljø skapte nok en nysgjerrrighet omkring  teologien og egen tro. På den vderegående skole ble mediainteressen tent. Det bragte han til medialinja på Danvik folkehøgskole med et påfølgende praksisår i TVNorges OSLO-TV. Likevel nysgjerrigheten omkring troen ville ikke slippe taket. Etter anbefalinger bestemte han seg for å søke seg inn på teologistudiet, et bredt studium som favnet over en rekke ulike fagfelt- og disipliner.

I 2013 ble han tilsatt som prest i Sør Varanger menighet og som 32-åring innsatt som sokneprest i førjulstider, en stilling som ikke endrer stort på Einar Aksels arbeidshverdag, men medfører noe mer administrative arbeid og ansvar og plass i Menighetsrådet.

Kulturell aksept

 - Å bo og jobbe i Sør-Varanger kommune er spennende både fordi den geografisk er vid, men også  på grunn av det kulturelle mangfoldet der flere kulturer lever parallelt med hverandre. 

Som prest og som kirke er det viktig å ta menneskene vi står hos på alvor, både deres historie, språk og kultur. I Sør Varanger menighet reflekteres dette blant annet i gudstjenestene når vi feirer gudstjenester på samisk eller synger salmer på finsk, sier han. 

Og netttopp mediabakgrunnen som formidler føler han kan være til stor nytte i prestegjerningen. Han forteller om hvordan møte med folk og deres historier gjør et sterk inntrykk og forteller om samfunnet her oppe. De mellommenneskelige møtene setter han stor pris på.

- Før begravelser snakker jeg mye med familien og får høre mange spennende fortellinger. Jeg trur at min erfaring fra media hjelper meg å formidle andre folks liv i en begravelse. Gjennom folks livshistorier har jeg blant annet sett hvordan den norsk statsmakten sine overgrep overfor den samiske og finsk/kvenske befolkningen, for eksempel i  fornorskningspolitikken, har satt sine spor. Og hvor tydelig det er, den gang som nå, at storpolitikk berører og fester seg i livene til enkeltmennesket og enkeltskjebnene, enten det er internasjonalt eller i vårt eget land, sier han

 Hva med julen?

 - Selve julen er forholdsvis rolig. Adventstida er lang, men perioden før i jul er  aktiviteten mest hektisk. Da er det full rulle med gudstjenester for barnehager og skoler. Men også på omsorgssentrer og «Eldres kirkedag» med kirkekaffe for eldre i kirken. Totalt 22 gudstjenster og andakter har vårt personale gjennomført i løpet av de tre første ukene av desember og i tillegg kommer julaften, der julen synges inn i Kirkenes, Svanvik og Neiden. Spesielt trekker han fram samværet med ungene i barnehagene.  

- Det er så herlig å prate med barna. De er så åpne og ikke redde for å stille meg ærlige spørsmål som setter meg både på teologiske og pedagogiske utfordringer, forteller han smilende.

Julaften er det to gudstjenester i Kirkenes og en på Svanvik. De neste dagene skal han til Bugøynes, Grense Jakobselv og Neiden.

 Slitesterk julefortelling

- Juleevangeliet er slitesterk, slår han fast og den berører folk på forskjellig plan. Den kjente fortellingen skaper trygghet og varm julestemning, samtidig som det er en fortelling som sier noe om hva slags verden Jesus ble født inn i. Fortellingen om Jesus, Maria og Josef rører noe i oss mennesker. Jesus ble født midt i en verden som kanskje var like kaotisk som nå. De måtte flykte til Egypt, noe som kan gi assosiasjoner om flyktningestrømmen i dag. Jeg har sett et bilde som illustrerer denne familien som de første båtflyktningene. Å forkynne budskapet om fred er viktigere enn noen gang. Englene på betlehemsmarken synger om fred på jorden. Når vi synger salmer som «Deilig er jorden» er det både som en påminnelse, en framtidsvisjon og som en protest. Innholdet gir oss en visjon og en retning, og kan samtidig være en kilde til kraft og fornyelse. Midt i den verden vi står i, trenger vi stadig å høre budskapet om fred på jorden for alle mennskene, slår han fast.

- Når vi i vår del av verden kan feire jul i trygghet og fred er ikke dette likevel noe vi skal sitte å ha dårlig samvittighet for. Vi kan være takknemlige for freden, ta vare på de gode opplevelsene og de gode øyeblikkene sammen.

Samtidig sier den nye soknepresten at vi bør være bevisste på at jula for mange kan være en vanskelig tid, og dette utfordrer oss til å være ekstra oppmerksomme for de i vårt nærmiljø som kan trenge litt ekstra omsorg og støtte. 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no