18. nov
Illustrasjonsfoto.
 
Tre fikk betinget for promillekjøring
Tre personer fra Sør-Varanger ble dømt for hvert sitt tilfelle av promillekjøring før helga.

Publisert: 28.sep.2015 15:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Dommene til to menn og en kvinne kom ut forrige uke i Øst-Finnmark tingrett. Alle kom ut av rettssaken med betinget fengselsstraff, bot og førerkortdom.

Begge mennene hadde sine saker 27. august, men dommene deres var klare forrige uke.

Den ene mannen hadde blitt tatt på Storskog grensekontrollsted 27. juli i år. Han fikk 18 dager betinget fengsel, 20 000 kroner i bot, og han mister førerkortet i 20 måneder. Han må i tillegg betale 3 000 kroner i saksomkostninger.

Mannen kom kjørende inn fra russisk side, da en passkontrollør kjente at det luktet alkohol av ham. Mannen ble kontrollert med flere utåndingsprøver, men ingen blodprøver.

Han sa selv at han hadde drukket øl kvelden før, men at han ikke hadde inntatt annet enn noen konfektbiter samme dag. Men retten anså det som lite troverdig at bare konfekt kunne føre til såpass høye utåndingsresultat.

Mannen ble dømt for å ha utåndingsprøve på over 0,46 milligram alkohol per liter luft.

På butikk

Den andre mannen ble dømt til betinget fengsel i 21 dager, bot på 10 000, og han mister førerkortet for alltid.

Mannen ble observert av et vitne på butikk 27. september i fjor. Vitnet merket at han luktet alkohol, så beruset ut og var ustødig. Så da mannen satte seg i bil utenfor butikken, varslet vitnet politiet.

Politiet kom frem til mannens bolig, og kjente at bilen fremdeles var varm. De tok seg inn i boligen hans, fant ham sovende, og tok ham med til sykehuset for utåndingsprøve og blodprøve.

Mannen innrømte først til politiet å ha drukket før kjøringen, men forandret det senere til at han styrtet syv halvlitere øl i løpet av et kvarter etter at han hadde kjørt. Retten fant ikke at dette hadde vært mulig, og fant det også motbevist med blodprøvene hans, som først viste 3,03 promille og så 2,88 en halvtime etter.

Mannen mistet førerkortet for alltid fordi han tidligere var dømt for kjøring i påvirket tilstand i 2011.

Medisin

Kvinnen hadde sin rettssak onsdag forrige uke. Hun fikk 18 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år, må betale 10 000 kroner i bot, og mistet førerkortet i seks måneder.

Førerkortdommen var allerede avtjent da kvinnen møtte opp i retten, siden førerkortet ble beslaglagt tidligere. Kvinnen ble stoppet av politiet i Kirkenes 5. oktober i fjor, etter at et vitne hadde observert at bilen hun kjørte vinglet.

Politiet testet henne, og fant stoffet zopiclon i blodet hennes, med en virkningsgrad tilsvarende 0,5 promilles alkoholpåvirkning. Stoffet kom fra et utskrevet legemiddel som kvinnen tok.

Kvinnen mente ikke selv hun var påvirket, men blodprøven og vitneforklaringen sa noe annet. Dermed ble hun dømt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no