18. okt
NOVELLEMESTER: Laila Stien. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Tre forfattere på kafe traff publikum i hjertet
- Virkelig godt skrevet. Skikkelig nerve fra begynnelse til slutt, sier Torill Eriksen etter å ha hørt Laila Stien lese novelle på kafe i Kirkenes.

Publisert: 23.nov.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Amundsens kafe og konditori var full av folk som ville høre Laila Stien, men også de to andre forfatterne, Ingeborg Arvola og Jakob Arvola. Ingeborg har sine røtter i Pasvik, og har samarbeidet med Samovarteateret, mens Jakob vokste opp i Bjørnevatn, og har skrevet tekster for Vadsø Storband. Hun er forfatter på heltid, og har skrevet 16 bøker, mens han jobber i Radio Norge og debuterte med novellesamlingen Det går ikke over i 2014. Alle tre leste fra sine bøker for et begeistret publikum akkompagnert av forsiktig klirr fra kaffekopper og stille kakespising.

Rett utenfor

Jakob Arvola leste en kortreist novelle, handlingen var lagt til gatehjørnet utenfor der en ung arbeidsledig mann hadde fått i oppdrag å måke sand mens hans litt eldre kvinnelige saksbehandler fulgte med, men uten å egentlig være så interessert i selve arbeidet. Møtet mellom mann og kvinne preger mange av fortellingene til Arvola. Store temaer framført med humor går igjen, og publikum lo med. Det gjorde de også til Ingeborg Arvolas fortellinger om seg selv og sin far i Neiden da hun var liten. Der var nok alvoret større, men også der var humoren et sterkt virkemiddel.

Laila Stien fortalte også om et møte mellom en mann og en kvinne, og hvordan det gikk eller hva som egentlig skjedde kan vi bare tenke oss, men vi aner at det slett ikke gikk så bra. Stien blir kalt en av landets største novelleforfattere.

Gjerne mer

- Det var virkelig verdt å komme og høre på dette. Spesielt Laila Stien, det var virkelig en nerve i det fra begynnelse til slutt, hun skriver så bra, sier Torill Eriksen.

- Og det er første gang jeg hører noe av Jakob Arvola og Ingeborg Arvola, og det likte jeg også, selv om det var litt annerledes, sier hun.

- Veldig artig å høre noe som er lokalt og som man kan kjenne igjen, både beskrivelsen av stedet, men også situasjonene, sier venninna ved bordet, Rita Erdahl.

- Det jeg liker med noveller er det som ikke blir fortalt rett ut, det man bare kan ane, det som er usagt, og det synes Ingeborg Arvola fikk fint til, sier den tredje venninna, Eva Fjällström.

- Man skjønner at det er noe sårt der, men likevel har et barn gode og artige minner, og det er ikke alt man forstår når man er liten, legger hun til.

De tre er enige om at forfatterbesøk på kafe er et utmerket tiltak og skulle ønske de kunne få mer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no