11. des
HÅPER PÅ 20: Christine B. Østbø Munch styrer Y-veiprosjektet, og håper det kommer nok deltakere i Kirkenes. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Trenger 20 studenter til ingeniørutdanning i Kirkenes
Har du fagbrev, kan du bli ingeniør uten å flytte fra Kirkenes. Men først må Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Narvik få nok nettstudenter.

Publisert: 15.feb.2014 14:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Skal man begynne på ingeniørutdanning i dag, kreves det gjerne både flytting og fullstendig fullført matte og fysikk fra videregående. Det er en fartsdump for de som har tatt yrkesutdanning, der man går to år på skolen og tar fagbrev etter to år som lærling. Men til høsten i år starter et tilbud i Kirkenes og Hammerfest som skal gi lokale fagbrevholdere mulighet til å gå direkte inn på ingeniørutdanning.

- Vi starter desentralisert utdanning i Kirkenes og Hammerfest spesielt for de som har fagbrev, forteller Christine Østbø Munch. Hun er prosjektleder for Y-vei, eller «Yrkesfaglig vei til ingeniørutdanning», ved Institutt for ingeniørvitenskap og sikkerhet ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet (UiT).

Kirkenesmulighet

For at Y-veistudiene skal starte i Kirkenes, trenger de minst 20 studenter, fordelt på de forskjellige studieretningene. Det koster nemlig å opprette en slik utdanning, og da må de ha nok studentgrunnlag.

De 20 studentene i Kirkenes kan imidlertid fordeles på en hel del studieretninger, da både UiT og Høgskolen i Narvik er med på prosjektet. Via de to kan man studere industriell elektronikk, satellitteknologi, elkraft, maskinfag, datateknikk, prosessteknologi, bygg, og prosess- og gassteknologi.

Munch har tro på at det finnes minst 20 studievillige folk med fagbrev i Sør-Varanger, etter å ha snakket med bedrifter i området. Hun oppfordrer så mange som mulig til å søke.

- Om man har den rette innstillingen, er alt mulig, sier hun.

Bachelor

Denne utdanninga innebærer at man stort sett deltar på undervisning over internett, og går på samlinger noen ganger i året. Det foregår på deltid, og meningen er at man skal kunne fortsette å arbeide ved siden av utdanningen. Haken er at man dermed bruker lengre tid på utdanning: En bachelorgrad, som vanligvis tar tre år, forlenges til fem-seks år.

Det er noen fagkrav for å bli ingeniør.

- Man trenger matte og fysikk på videregående nivå, og ingeniørrettet norsk på samme nivå, forteller Munch.

Y-veiutdanning innebærer at om man har fagbrev som er relevant for utdanningen, kommer man inn dit uten å måtte ta opp disse fagene på forhånd.

Fagene man mangler blir påfylt i løpet av det første studieåret. En som kommer inn på ingeniørstudie med allmenn utdanning vil nemlig måtte ta tekniske fag som de med fagbrev allerede har.

- Med Y-veien får de med fagbrev fritak fra disse tekniske fagene, og det blir tid til å ta emnene som ellers mangler, sier Munch.

Infomøte i mars

Det vil bli lagt opp til noe ekstra hjelp til Y-veistudentene i Kirkenes og Hammerfest. Noen timer i uka skal de få en egen lærer som hjelper dem i matematikk og fysikk.

Om det er noen som har spørsmål om studiene, satser Y-veiprosjektet på å sette opp et informasjonsmøte i løpet av mars måned. Det skjer i samarbeid med Kirkenes kompetansesenter. Dato er ikke satt ennå, men informasjon kommer etterhvert.

Lokalt næringsliv er også med på prosjektet. I Sør-Varanger er Kirkenes næringshage med.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no