18. okt
MENN: Vi oppfordrer menn til å bli konfliktmekler, sier ungdomskoordinator Liv Anita Andersen i konfliktrådet i Øst Finnmark og avtroppende mekler Kari Skadsem fra Sør Varanger. Foto: Jørn Fossmo.
 
Trenger mannlige meklere
Konfliktrådet i Øst Finnmark trenger flere menn. Bare to av åtte meklere i dette rådet er menn. Mange konflikter løses lettere når menn er mekler.

Publisert: 29.des.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Konfliktrådet i Øst Finnmark har sitt sete i Vadsø. Tre av åtte meklere holder til i Sør Varanger. Om kort tid flytter Kari Skadsem fra kommunen etter mange år i meklerstolen.

Konflikter trenger menn

Ungdomskoordinator i konfliktrådet i Øst Finnmark, Liv Anita Andersen, og mekler i Sør Varanger, Kari Skadsem, forteller at de i dag bare har to mannlige meklere. Nå håper hun å få flere menn med i konfliktrådet.

- Vi er sikker på at menn har mye å bidra med som mekler i konflikter som angår mellommenneskelige forhold. Spesielt i voldkonflikter eller saker som angår ungdom, vil tilstedeværelse av menn kan ha stor effekt. En mann har ofte større autoritet i forhold til gutter enn det kvinner kan ha. Dessuten ser vi at mannlige forbilder ofte er mangelfulle blant unge gjerningsmenn. Å ha kjønnsmessig ubalanse i meklingsmøte kan i mange saker ha konsekvenser for meglingen. Vi håper at flere menn som vil være meklerer, tar kontakt med oss, sier de.

Nabokonflikt

Konfliktrådet mekler i både straffe- og sivilsaker. I mange tilfeller sender påtalemyndigheten en straffesak videre til konfliktrådet fordi de mener at den egner seg bedre der. Blant annet gjelder det mindre forseelser som nasking og mindre hærverk foretatt av mindreårige, spesielt ved førstegangs forseelse.

Blant de sivile saken er nabokonflikten den mest vanlige. En liten bagatell kan utløse sterke motsetninger og ufred, som avspeiler at det kan ligge mye annet uavklart i naboforholdet.

Vil gjenopprette tillit

- Målet er å føre konflikten tilbake til der den oppstod. Dessuten møtes partene ansikt til ansikt, og det gjør at en i større grad stilles til ansvar og gjør opp for seg. Ved å møte gjerningsmannen til forsoning i konfliktrådet og høre litt om livshistorien hans og hans forklaring på hvorfor den aktuelle hendelsen fant sted, kan man se at gjerningsmannen også er et menneske med følelser og drømmer. Ved å fortelle hverandre (med meglers hjelp) hvordan det hele har vært opplevd av partene kan man få en forståelse av motparten og bli enige om å legge det hele bak seg med et avsluttende håndtrykk og en skriftlig avtale. Møtet mellom mellom offer og gjerningsmann er en tøff utfordring, men det er til begge parters fordel å bli ferdig med konflikten. Hensikten er å gjenopprette skaden og skape ny tillit. Spesielt lykkes vi i konflikter der ungdom er involvert. Vi lykkes i de fleste tilfeller, forteller de to meklerne som også gjerne vil ha fram hvor lærerikt det er å være mekler, forteller de.

Vil andre vel

Er en glad i mennesker, egner en seg som mekler, ifølge Andersen og Skadsem. Men de understreker at det ikke forventes at en skal være så flint til å prate. De som har lyst til å forsøke seg i meklerrollen, vil få god opplæring. Deres erfaring er at menn kan være flinkere enn kvinner til å holde fokus på saken og ikke bli så følelsesmessig engasjert.

- De som liker andre mennesker og de som vil andre vel, har mye å bidra med som mekler. Vi trenger mannlige meklere i alle aldre. Vervet er ikke tidskrevende, vil ikke medføre mye reising og en får godtgjøring, understreker ungdomskoordinator Andersen.

- En ting er sikker, som mekler blir en ikke redd for konflikter. Det er en nyttig lærdom å ha med seg i arbeidslivet og ellers i samfunnet der mennesker møtes i mellommenneskelige relasjoner, sier hun.

Konfliktrådet har også en nettside som interesserte kan henvende seg til dersom de har lyst å forsøke seg som mekler.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no