12. des
MØTTES: Trond Giske og Rune Rafaelsen (til høyre) møtte Finnmark Ap-representantene i Kirkenes lørdag. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Tror spesielt på Rune
Trond Giske ser frem til kommunevalgkampen i Finnmark, ikke minst i Sør-Varanger, Alta og Vadsø til høsten.

Publisert: 23.mar.2015 17:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti fant sted i Kirkenes lørdag. I tillegg til ordførerkandidater og andre medlemmer fra hele fylket, stilte stortingsrepresentant Trond Giske opp.

Giske stilte med peptalk og snakk om Arbeiderpartiets verdier, og brukte mye tid på å «sparke» i retning den blåblå regjeringen. Han manet til kamp for å få Ap-ordførere i alle kommunenr, selv om han innrømmer at det ikke nødvendigvis er realistisk.

- Akkurat nå er det ni Ap-ordførere i Finnmark. Å øke det tallet med fire-fem, er en god ambisjon. Da er Alta, Vadsø og Sør-Varanger spesielt viktig, sier Giske.

Sør-Varanger nevnes blant annet som en stor kommune der Ap har hatt ordfører før.

- Barentsfordel

Giske er også veldig spent på Rune Rafaelsen som Aps ordførerkandidat i Sør-Varanger. Rafaelsen har fortid i Barentssekretariatet, og Giske tror det gir ham en fordel her i nord.

- Han kan bli en nasjonal stemme, i tillegg til en stemme i Kirkenes og Finnmark. Det er kjempeviktig å ha en med den erfaringen her. Det dreier seg ikke bare om forholdet til Russland, men også våre egne interesser, mener han.

Vinnersjansene er også der, spør Giske og Rafaelsen selv. Rafaelsen påpeker at partiet fikk 38,3 prosent av stemmene under valget i 2011.

Skoleproblemer

Arbeiderpartiet går til valg først og fremst på barnehage, skole, helse- og omsorg i år. Giske talte for å få flere igjennom videregående skole, der bare én av fire fullfører på landsbasis.

- Det er enda verre i Finnmark, sa han i foredraget sitt.

Giske talte for å få ungdom tidligere ut i bedriftspraksis under utdanning, for å forstå sammenhengen mellom utdanning og det de kommer til å gjøre i arbeidslivet. Han mener også at man må fange opp skoleproblemer tidlig.

- Man ser allerede på barneskolen at de som har dårlige karakterer, er de som vil slite med å gjennomføre skolen. Om vi først tar tak i problemet på videregående skole, har de allerede ti skoleår med frustrasjon bak seg, sa han.

Finnmark Ap vedtok en del resolusjoner som omhandler Finnmark i løpet av årsmøtet. De vil blant annet jobbe for at det praktiske atomsikkerhetssamarbeidet med Russland overføres fra Fylkesmannen i Finnmark til Svanhovd Miljøsenter.

Finnmark Ap mener også at Grensekommissariatet i Kirkenes skal beholdes som en selvstendig nasjonal institusjon, og at dagens tredeling av grenseavtalen med Russland videreføres.

- Grenseforholdet mellom Norge og Russland reguleres av tre enheter: GSV, politiet og Grensekommissariatet. Denne tredelingen fungerer utmerket. Det er derfor ingen grunn til å legge Grensekommissariatet inn under politiet, spesielt ikke som en del av en politireform, står det i resolusjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no