8. des
TRUET: Denne typen fugl var for sjelden og vanskelig å fange i Sør-Varanger for ornitologene i år. Akkurat denne skogssædgåsa ble fanget i Pasvik i juli i fjor.
 
Tyr til kanonnett for å fange sædgås
Forskerne fanget ingen sædgjess i Pasvik i år, men de gir ikke opp av den grunn. Det gjelder å forsøke alt som er mulig for å redde den utrydningstruede fuglearten.

Publisert: 07.aug.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) måtte avslutte forsøket på å fange sædgås i Øvre Pasvik nasjonalpark i denne omgang, da de ikke lyktes å fange noen gjess.

– Vi avsluttet arbeidet i Pasvik temmelig brått, da vi slet med både fangst og å finne sædgjess, forteller Tomas Aarvak.

NOF ønsker å halsringmerke de truede sædgjessene, montere på GPS-satellittsendere og GPS-GSM-sendere. De søker kunnskap om skogssædgåsas bruk av Pasvik, og videre om trekkruter og vinteropphold. Dette gjør de for å bedre kunnskapsgrunnlaget for å kunne bevare den rødlistede fuglearten.

Aarvak var en del av teamet som dro til Pasvik for å fange sædgjess mot slutten av juli. 25. juli vandret de rundt områdene ved Ellentjern og Føllvatnet, uten resultat.

Kanonnett

Tanken i første omgang var å drive sædgjessene inn i innhengninger ved hjelp av ledegjerder. Nå vurderer Aarvak og kompani sterkere lut til neste omgang.

– Vi vil gjøre nytt forsøk neste år, men da muligens med bruk av kanonnett på våren, opplyser han til SVA.

Kanonnett er akkurat det det høres ut som: Et nett som skytes ut med kanoner. Det har blitt brukt flere andre steder for å fange sædgås og halsringmerke dem.

Fanget i Sverige

Prosjektet er imidlertid ikke dødfødt selv om de ikke får det til. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) er med på prosjektet, og teamet har også fanget sædgjess i Sverige tidligere. Ifølge Aarvak ble 16 sædgjess utstyrt med GPS-GSM-sendere i Sverige tidligere i år.

Nasjonalparkstyret anser prosjektet å være svært nyttig i forhold til å ta nødvendige hensyn til arten, og også i forhold til samarbeidet i Pasvik-Inare Trilateral Park. Dermed sa de ja til søknad om å fange sædgås i et vedtak fra juni.

Sædgåsovervåking

NOF overvåker årlig den norske bestanden av sædgås. Sædgåsa har sin hovedutbredelse i Finnmark i Norge, og er på rødlista over truede arter.

I 2013 ble det startet en prosess for å utarbeide en egen internasjonal handlingsplan for bevaring av skogssædgåsa, som virker å ha størst problemer av sædgåsunderartene.

Sommeren 2014 kartla NOF hekkende sædgjess i det østlige hekkeområdet i Sør-Varanger. De fant to hekkende par av skogssædgås i Pasvik i juni, og fem kull i juli, i tillegg til sportegn fra flere andre sædgåsgrupper, ifølge en orientering de har sendt Sør-Varanger kommune om arbeidet så langt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no