24. okt
FENGSLET: Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Foto: Privat / NTB scanpix
 
UD vil verken bekrefte eller avkrefte om Frode Berg jobbet for E-tjenesten
Utenriksdepartementet vil ikke kommentere om spionsiktede Frode Berg var på oppdrag for E-tjenesten da han ble arrestert i Moskva 5. desember i fjor.

Publisert: 23.apr.2018 13:27
Oppdatert: 23.apr.2018 13:27

Nordmannen innrømmet i helgen via sine forsvarere at han var i Russland på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten. Overfor Dagbladet, som først hadde nyheten, sa advokatene at Berg har hatt flere reiser gjennom årenes løp der han har hatt oppdrag på vegne av E-tjenesten.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere opplysningene.

– Det er et spørsmål som må besvares av E-tjenesten og ikke av oss, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD på spørsmål fra NTB om de kan bekrefte eller avkrefte at Berg har hatt oppdrag for E-tjenesten.

– Men E-tjenesten henviser alle spørsmål i saken til Utenriksdepartementet?

– Det er kun Etterretningstjenesten som kan kommentere dette.

Advokatens valg

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til NTB at det ikke kom fram noe i helgen som er ukjent for russiske myndigheter – og at Bergs situasjon derfor ikke endres av at det blir offentlig kjent.

– Kan oppmerksomheten som er skapt gjennom utspillene i helgen påvirke mulighetene for en løsning via «stille diplomati»?

– Det er advokatene som vurderer hvordan de ønsker på representere sin klient. Jeg ønsker ikke å ha noen mening om det, det ville bli prinsipielt helt feil, sier Andersen til NTB.

Flere nivåer

Berg har overfor sine advokater gitt uttrykk for at han føler seg sviktet og lurt av norske myndigheter. Han forsto ikke hvor alvorlig disse oppdragene kunne være eller hvilke konsekvenser det kunne føre med seg.

Andersen sier at han forstår at saken er krevende for Berg og hans familie.

– Vi jobber på flere nivåer med å få løst saken, men jeg kan ikke kommentere i detalj hvordan vi jobber ettersom vi har taushetsplikt i konsulære saker, sier UDs kommunikasjonssjef til NTB.

Han understreker at utenrikstjenesten og UD fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no