24. okt
STILTE: Både Frp, Høyre, Kystpartiet, Venstre, Krf, Arbeiderpartiet, SV og Rødt stilte opp til debatt fredag kveld.
 
Uenige om fleksibiliteten i Arbeidsmiljøloven
Arbeidsliv var tema på politikerdebatt i Kirkenes fredag kveld.

Publisert: 06.sep.2013 23:23
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Høyre mener vi trenger en mer fremtidsrettet og mindre stivbeint arbeidsmiljølov, mens Arbeiderpartiet vil holde den slik den er for å verne om arbeidernes rettigheter. Om et par dager vet vi hvem som havner i regjeringskontorene på Løvebakken. Og med LO som vertskap tok partiene for seg arbeidslivet på Samfundshuset i Kirkenes.

Loven verner?

Arbeidsmiljøloven ble et gjennomgangstema gjennom den om lag halvannen time lange debatten. Både Høyre og Frp ønsker en mer fleksibel arbeidsmiljølov, mens man på rødgrønn side ønsker å beholde den slik den er.

- Arbeidsmiljøloven verner arbeiderne og deres rettigheter, slo SVs, Kirsti Bergstø fast.

Høyres, Frank Bakke-Jensen og Frps, Jan Henrik Fredriksen ønker en mer fleksibel arbeidsmiljølov og mener at det skal være mulig for større lokale tilpasninger. Helga Pedersen (Ap) mener at høyresiden konstruerer en egen sannhet når de mener at arbeidsmiljøloven er lite fleksibel.

- Dagens arbeidsmiljølov er veldig fleksibel og de aller fleste av søknadene om dispensasjon innvilges i dag, poengterte hun overfor sva.no i etterkant av debatten.

Bakke-Jensen poengterer også at arbeidsmiljøloven må tilpasses et mer moderne arbeidsliv. Dette ble parert av SVs Bergstø som minnet om at ikke alle har "moderne" jobber.

- Det er fremdeles dem som har hardt fysisk arbeid, og de må vi verne om, understreket hun.

- Det er klart vi skal ta vare på dem også. Det er ingen "absolutter" her, forsikret Bakke-Jensen overfor avisa når vi spør han.

Inngangsbillett

Midlertidig arbeid og rett til faste stillinger var et annet tema som ble diskutert. Mens venstresiden er mot, er høyresiden mer positiv til midlertidige ansettelser. Også Venstres Stian Celius talte for, men mente at man må jobbe for å korte ned tiden folk står i slike ansettelser

- Midlertidige ansettelser kan være en inngangsbillett til arbeidslivet, men vi må jobbe for å korte ned på tiden man kan stå i slikt arbeid. Fire år er alt for lang tid, sa han.

Dette var imidlertid ikke ordfører og SPs representant i panelet, Cecilie Hansen, enig i.
- Man har prøvetid, nettopp for at folk skal kunne få prøve seg i jobben, midlertidig arbeid er ingen inngangsbillett, understreket hun,
Helga Pedersen i AP, var enig og minnet om situasjonen i Sverige der mange unge går arbeidsledige og mener Høyre glorifiserer midlertidige ansettelser.

Ordføreren la samtidig ut mot nordsjøturnusen.

- Vi må legge til rette for at folk skal ville komme å bo her. Ikke at de bare jobber for å så reise hjem igjen.

- Vi må lage turnusordninger som passer lokalt. Det fungerer flere steder, kommenterte Bakke-Jensen fra Høyre.

- Vi må heller ikke glemme at det ikke er nok folk i Finnmark, la Jan Henrik Fredriksen fra Frp til avslutningsvis.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no