22. nov
OVERBLIKK: God tilgang på smågnagere får ugler til å opptre nærmest i flokk.
 
Ugleinvasjon på Tofte gård
Onsdag kveld invaderte åtte eller ni haukugler Tofte gård i Jarfjord. Det er alle musene som lokker.

Publisert: 24.jul.2015 12:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

I og med at de kontinuerlig flakset fra tak til tak, så var det vanskelig å telle antall fugler eksakt. I en god halvtime undersøkte de hver krik og hver krok av gården, før hovedflokken fløy videre.

Ikke redde

Det som var bemerkelsesverdig var at fuglene overhode ikke var redde for de personene som så på «ugledansen» fra terrassen.

Beboer på Tofte gård, Geir Inge Gulbrandsen, forteller at han har hatt haukugla på besøk tidligere, blant annet dagen før. Men han har aldri opplevd en slik storinvasjon av kanskje to fulle uglekull på gården innerst i Jarfjordbotn.

- Det er kanskje de nye hønsene og kyllingene i hønsehuset som lokker haukuglene til gården vår, eller kanskje alle musene som piler rundt i gresset, bemerker Gulbrandsen.

Museår

Forsker Paul Eric Aspholm ved Bioforsk Svanhovd sier at det er det gode museåret som gjør at det er så mye ugler nå.

- Det er godt med mat til de forskjellige uglene nå, ja. De kan lett plukke mat til kyllingene sine. Vi har observert mange haukugler, mens det har vært lite lappugler, jordugler og spurvugler. Det var en del observasjoner på perleugler i vinter, men det har gått litt tilbake. Mange av perleuglene har måttet bøte med livet av haukauglene. Konkurransen er sterk, sier Aspholm.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no