9. des
PASSERTE: Kvinnen passerte grensestasjonen på Storskog to ganger i løpet av forbudsperioden før de stoppet henne. (Illustrasjonsfoto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Ulovlig i Norge fikk 30 dager i fengsel
En dame fra Murmansk trosset utvisningen 24 ganger over to år.

Publisert: 03.jun.2014 14:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

8. juli 2011 ble en dame fra Murmansk utvist fra Norge, etter at hun hadde fått bot for bedrageri. Damen skulle ifølge forkynnelsen være utvist fra landet i to år, fram til 9. juli 2013. Men tross det har hun krysset grensen 24 ganger i løpet av utvisningsperioden, ifølge Øst-Finnmark tingrett. To ganger over Storskog og de øvrige gangene gjennom Finland til Norge.

Tingretten har nå dømt damen til totalt 60 dagers fengsel. 30 av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år, men 30 av dagene må hun tilbringe bak lås og slå. I tillegg må hun betale en bot på 5000 kroner.

Dommen gjelder imidlertid bare perioden 1. juli 2012 til 9. juli 2013. Det første året hadde nemlig ikke russeren forstått at hun ikke var velkommen i Norge.

Forsto ikke

Damen fortalte i retten at hun først ikke hadde forstått at hun var utvist. Hun hadde ikke fått vedtaket om utvisningen på russisk i 2011, og forsto derfor ikke at hun hadde blitt utvist fra Norge.

Det neste året ble hun heller ikke stoppet fra å krysse grensen da hun kom inn i landet via Storskog. Hun dro til Norge via Storskog to ganger og via Finland flere ganger.

Først i juli 2012 ble hun stoppet på Storskog, og da forklarte grensekontrollørene henne på russisk at hun hadde innreiseforbud.

Men kvinnen sluttet ikke å reise til Norge. Hun dro heller via Finland det neste året. På det punktet sa hun seg skyldig.

Økende problem

Straffen ble noe mildere enn den kunne ha vært. Brudd på innreiseforbud er et økende problem ifølge Justisdepartementet, og straffene for dette har blitt skjerpet i det siste, men det dreier seg først og fremst om folk som bor ulovlig i Norge.

Kvinnen hadde ikke noe formål om å bo i Norge. Hun har stort sett dratt til Norge for å gjøre grensehandel, og på noen personlige besøk. Det og kvinnens tilståelse gjorde at halvparten av fengselsstraffen blir gjort betinget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no