11. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Ulovlig pistolsalg kostet 50 000,-
Da en mann fra Sør-Varanger viftet med ladd pistol i sentrum, endte det også med dom for den som solgte pistolen og 1000 skudd.

Publisert: 23.jan.2017 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Mannen som solgte pistolen og skuddene ble dømt til 20 dagers betinget fengsel, med prøvetid på to år, og må betale 30 000 kroner i bot. I tillegg må han betale 20 000 kroner i saksomkostninger - totalt 50 000 kroner.

Pistolen og de 1000 skuddene inndras også av tingretten, etter dommen fra forrige uke.

Kjøperen, også en mann fra Øst-Finnmark, ble dømt i november for å ha trukket pistolen da han forsøkte å stoppe et slagsmål i sentrum. Han skulle egentlig bruke pistolen på skytebane, og hadde den i bukselinningen. Men så falt den ut da han ble involvert i slåsskampen, og han plukket den opp og satte i ett av magasinene. Det var en ren reflekshandling, ifølge ham selv.

Mannen avfyrte ingen skudd, ble tatt av politiet, og fikk fem måneder i fengsel. Politiet beslagla pistolen og de 1000 skuddene han hadde hjemme hos seg.

Mannen hadde ikke lisens for å bruke pistol, og det er ulovlig å selge pistol til noen uten lisens.

Avtalte søknad

Selgeren har selv lisens for pistolen. Han sa seg ikke skyldig, og forklarte i retten at han hadde avtalt at kjøperen skulle levere lisenssøknad kort tid etter at han hadde fått pistolen. Kjøperen bekreftet dette, men så leverte han ikke søknaden - og litt over tre uker senere ble han tatt på gata med ladd pistol.

Men loven er slik at kjøperen skal ha tillatelse før pistolen overdras, og selgeren visste dette. Det avgjorde saken.

Det hjalp ikke at søknadsskjemaet han presenterte som bevis i retten, ikke var klart til innlevering. Det manglet en hel del utfyllinger som selgeren må gjøre, og selgerens signatur var på feil sted på skjemaet.

Stolte på hverandre

Retten vurderte flere mulig formildende fakta. Én ting var at selgeren og kjøperen hadde nært og langvarig kjennskap til hverandre. Kjøperen hadde ikke lisens, men han hadde våpenkort og våpenskap, og kunne dermed lånt pistolen lovlig i fire uker om de to hadde skrevet utlånserklæring. Saken er også blitt gammel. Men til slutt var ikke retten i tvil om at selgeren skulle straffes med betinget fengsel.

- Det gjelder ulovlig overdragelse av en pistol og en stor mengde skudd. Pistoler har et stort farepotensiale, og om de kommer på avveie er det svært samfunnsskadelig, skriver retten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no