18. nov
ULV: Et av reinkadavrene som er funnet i Øvre Pasvik. Ulven mistenkes for å ha drept reinen.
 
Ulv drepte rein
Totalt fjorten rein har måttet bøte med livet i Pasvik. Det er mistanke om at ulv står bak. Nå gis det fellingstillatelse.

Publisert: 14.nov.2014 13:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

For en uke siden ble fem kadaver funnet i forbindelse med reinsamling i Øvre Pasvik. Fredag ble ytterligere ni dyr funnet drept ved samlegjerdet ved Lille Spurven.

– Vi ser på de ytre skadene som reinsdyrene og det ser ut som det er ulven som har vært på ferde her, sier regionansvarlig for rovvilt for Statens naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim.

Felling

Naturoppsynet og reinbeitedistriktet har nå bedt Fylkesmannen om lov til felling av ulven.

– Dette skal med de nye reglene for fellingstillatelser være en ren formalitet, sier Asheim.

Det er ikke første gang at ulv tar rein i Sør-Varanger. I 2005 var det flere tilfeller av angrep fra ulv på rein mellom Munkefjord og Sandnes og det ble også registrert noen episoder på Jarfjordfjellet.

– Så lenge det er ulv i området, så blir rein tatt. På finsk side, for eksempel, skjer dette hver vinter. I fjor ble sju ulver skutt her, sier Asheim.

Vi har ikke lykkes å få en kommentar fra leder for reinbeitedistrikt 5A/C Pasvik, Egil Kalliainen. Han bekrefter overfor Sagat at de fem reinene som måtte bøte med livet først ble funnet rett ved et bolighus på Elgryggen like sør for Skogfoss.

– Vi har én sikker observasjon på ulv, og i tillegg finnes en rekke spor i terrenget. Mye kan tyde på at det er flere ulv i Pasvik nå, uten at vi kan si dette med sikkerhet. Vi ønsker naturligvis at denne blir innvilget, for hver rein som blir tatt av ulv betyr et økonomisk tap for oss. Samtidig er det klart at flere rein står i fare for å bøte med livet om ulven eller ulvene får lov til å fortsette å herje med reinen, sier Kalliainen til Ságat.

Løshunder

Seksjonsleder for fisk og vilt, Geir Østereng ved rovviltsavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark, bekrefter at de har fått søknad om fellingstillatelse på ulv i Pasvik fra SNO.

– Vi avventer denne nå. Først må kadavrene undersøkes. Jeg vet at SNO undersøker området nå for å se om de ser møkk etter eventuelle ulver, sier Østereng.

– Så dette er ikke en ren formalitet?

– Nei, det er det ikke. Det har vært løshunder i området og vi må få avklart om det er hunder som har vært på ferde i dette tilfellet. I tillegg har vi en avtale med svenske myndigheter når det gjelder ulv og typen ulv.

– Hvor raskt kan en fellingstillatelse eventuelt gis?

– Den kan komme raskt. Kommer avklaringene fredag, så kan en eventuell fellingstillatelse gis i løpet av helga, sier Østereng.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no