9. des
Engasjert: Aurora Møllersen som går førsteåret på Kirkenes VGS etterlyser flere busser og mer punktlighet. Avstander pekes på som en stor utfordring. Foto: Stian Celius.
 
- Vi ønsker flere busser
De fleste barn og unge trives godt i Sør-Varanger, viser to ferske ungdoms- undersøkelser. Samtidig er ungdommen opptatt av bedre kollektivtransport. En av dem er Aurora Møllersen.

Publisert: 14.jun.2018 17:59
Oppdatert: 14.jun.2018 18:11

Undersøkelser viser at ungdommen stort sett trives i Sør-Varanger. De lever aktive liv der vennskap, familieliv, skole, trening og digital fritid står sentralt. De fleste trives godt på skolen.

Men undersøkelser peker på at det er store avstander, utfordringer innen transportbehovet og behov for flere møteplasser.

En av dem som støttet utfordringene var elev Aurora Møllersen som går 1. året på studiespesialisering på Kirkenes VGS. Hun mener lange avstander skaper utfordringer og kan hindre deltakelse for ungdom.

– Strekningen Bjørnevatn til Kirkenes sees på som en større avstand. Her går det ikke nok kveldsbusser eller nattbusser. I tillegg er det ofte forsinkelser til og fra skolen. Her ber vi om at politikerne gjør noe, sa Møllersen.

Helsekoordinator Møllebakken fulgte opp tråden og utfordret de voksne under en debatt om forholdene.  Ordfører Rune Rafaelsen forklarte at busstransporten ikke har vært drøftet som egen sak av kommunestyret.

– Når det gjelder bussene vil det alltid være et økonomisk spørsmål. Men vi har ikke tatt opp denne utfordringen som en egen sak i kommunestyret. Men det kan bli aktuelt. I tillegg har vi mer å gå på for å skape nok møteplasser for ungdom. Eksempelvis har det vært snakk om å etablere en ny skatepark. Jeg lytter til ønskene, forsikret ordfører Rafaelsen til ungdommen.

UNGDOMSKONFERANSE TIRSDAG

En av undersøkelsene som ble presentert under en ungdomskonferanse tirsdag var tall fra Ungdata. Her har 312 elever fra ungdomsskolene og 389 elever fra Kirkenes videregående skole deltatt. Undersøkelsen har kartlagt familie, skole og fritid.

Andelen av elever som er fornøyd med skolen sin er på 62 prosent på ungdomsskolen og 56 prosent på videregående.

– Når det kommer til skolestress er det jentene som klart skiller seg ut. Halvparten av jentene føler de blir utslitt av skolearbeidet. En av tre av jenter har samtidig opplevd negative kommentarer via nett eller mobil, fortalte Trude Aalmen fra Korus.

Undersøkelsen viser også at andelen som har drukket seg beruset de siste 12 månedene er på 12 prosent. Dette er på samme nivå som landsgjennomsnittet.

FLERE USIKKER PÅ OM DE VIL BLI

Ungdata undersøkelsen viser at over 70 prosent av gutter og jenter trives i nærmiljøet.

47 prosent av guttene svarer ja på spørsmålet om de kunne tenke seg å bo i kommunen når de blir voksen. For jenter er det samme tallet på 34 prosent.

Sør-Varanger kommune er samtidig i gang med analysere egne resultater fra sin undersøkelse om nærmiljø og folkehelse.

Sluttrapporten er ikke ferdig, men samfunnsplanlegger Sindre Torp i Sør-Varanger kommune kunne gi noen foreløpige svar på hvordan tallene ser ut for barn og ungdom.

– I tillegg til avstandene pekes det på tilbudene og utseende i kommunen og Kirkenes by. Det sies at byen er kjedelig å se på, noe som kan tyde på at Kirkenes ikke er et sted ungdommen trives å være, forklarte Torp.

I undersøkelsen sier ungdom at det er lite butikker for ungdommer, dårlige kafeer og restauranter og dårlig boplasser for borteboere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no