12. des
HOVEDROLLEN som Shen Te spilles av Gina Skulbru.
 
Unge spiller gammel klassiker
Teaterstykket «Det gode mennesket fra Sezuan» er skrevet for 72 år siden. Neste uke spilles det i Kirkenes, av barn og unge.

Publisert: 16.apr.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Selv om teksten er skrevet i 1942 er det fortsatt aktuelt. Det mener Theresa Holand på Samovarteateret.

- Det handler om godheten, kan den overleve i en kald og kynisk verden, spør hun og setter teaterstykket inn i nåtidens ramme med flyktningsituasjonen i fokus.

Lokal ramme

«Det gode mennesket fra Sezuan» av Bertolt Brecht er en klassiker som er satt opp en rekke ganger på teater, på tv og er også diskutert på grunn av sitt politiske innhold. Brecht forfektet marxistisk ideologi og også «Det gode mennesket i Sezuan» er opprinnelig et stykke som skal vise «at forholdene under kapitalismen tvinger også det gode mennesket til ondskap» ifølge Store norske leksikon.

Når Samovarteateret lar sine samovaronger spille stykket handler det mer om å tro på menneskene og på hverandre ifølge Holand.

- Våre elever er opptatt av det som skjer, flyktningene som kom i høst, politiske partier. Situasjonen på Storskog var rett utafor døra vår. De har diskutert dette mye. De er uenige, opptatt av rettferdighet og om å bry seg om hverandre, om å bry seg, sier hun.

- Dette har vært en lang prosess der vi har stilt spørsmål om godhet kan seire over grådighet, og om hva de unge ville gjort hvis de ikke hadde utdanning eller jobb, knapt penger, mat, klær og et trygt sted å bo.

Holand forteller at Torgrim Halvari, journalist og fotograf, har vært sammen med Samovarongan. Han har fortalt om sine inntrykk fra flyktningleire han har besøkt.

Flere klassikere

Det er de nest eldste samovarongan som skal spille Brecht-stykket. Det er barn på mellomtrinnet og noen fra ungdomstrinnet på skolen.

Egentlig hadde Samovarteateret tenkt å la de spille «Fluenes herre», stykket som også har blitt en klassiker, skrevet av William Golding i 1954. Også her handler det om hvor brutalt mennesket kan bli.

- Men vi bestemte oss for å spare dette stykket, og skal sette det opp seinere, sier Holand.

Brecht-klassikeren «Det gode mennesket i Sezuan» spilles onsdag og torsdag i neste uke.

Det er andre gang Samovarteateret setter opp forestillingen med barn og unge i rollene. Første gang var i 2004.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no