18. nov
KREVER STELL: Juletreet vil gjerne ha både vann og riktig behandling.
 
Unngå tretrøbbel
Like sikkert som tipsene om sprø svor florerer før jul kommer også de lure råd for deg som har innendørs tre.

Publisert: 21.des.2013 14:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Det vanlige trøbbelet er dryssende barnåler. Det opptrer noen ganger før pakkene pakkes opp. Finnmark Skogselskap vet råd, allerede fra du kjøper julebusken:

  • Når du kommer hjem med treet så sett det slik at det ikke tynges ned av snø, for eksempel i garasjen eller under et takskjegg.
  • Når du skal ha det inn så sett det ikke rett i varm stue, men la det få et opphold i et litt kjøligere rom først, for eksempel i kjelleren. Ta det inn et døgn før du skal pynte og sett det i ei bøtte lunkent vann.
  • Ikke spiss treet for at det skal passe i juletrefoten. Barken fungerer som en emballasje som sørger for vanntransport opp i treet. Det blir dårlig med slikt hvis barken er borte. Sørg heller for en juletrefot som er stor nok og som samtidig har plass til mye vann.
  • Skjær et nytt snitt i treet, sett det i foten og fyll opp med varmt vann. Legg en sukkerbit oppi, eller blomstergjødningsmiddel eller sitronbrus. Det varme vannet hindrer kvae i å legge seg over det nye snittet. Det er også viktig at treet får mye vann de første dagene. Tørker det vil det danne seg hinne over snittet og treet greier ikke ta opp vann. Da må du lage nytt snitt.

Disse tipsene gjelder alle treslag, men er spesielt viktig for gran, melder skogselskapet.

Plantefirmaet Plantasjen går enda lenger i sine juletrevettregler og mener at du bør grundig til verks også når du kjøper treet. Som å spørre når det er hugget, det bør ikke være lenger siden enn november. Du bør også sjekke at barnålene innerst ved stammen er friske og fine, at ikke barnålene ramler av allerede før du har betalt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no