8. des
SMITTER: Mårhunden er nok fin å se på, men den er en uønsket dyreart som ofte bærer med seg dødelige sykdommer. (Foto: Statens naturoppsyn)
 
Uønsket gjest observert
- Vi har fått flere tips om observasjon av mårhund i området mellom Munkelv og Kabelnes. Dette er en uønsket gjest og vi blir svært glade for tips, sier Rolf Randa.

Publisert: 12.nov.2013 15:25
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

- Den siste uka er det kommet inn flere tips om mårhundobservasjoner mellom Munkelv og Kabelnes. Mårhunden er en uønsket innvandrer, sier Rolf Randa, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn.

Dødelig smitte

- Den bærer for eksempel med seg sykdommer som rabies og mikrobendelorm. Denne ormen har dødelig utfall fordi den går til leveren, og blir ikke oppdaget før det er for seint. Mennesker kan også bli smittet. Og den ekspanderer raskt der den får fotfeste, og har mange negative innvirkninger på stedlig fugleliv. I fuglereservatet i Munkefjord vil vi slettes ikke ha den, sier Rolf Randa.

Han sier det er en prioritert oppgave for naturoppsynet å forhindre at mårhunden får etablert seg i Norge.

Flere tips

- Siden det nå er kommet inn flere tips fra et lite område, ber vi folk være oppmerksomme og si fra om de ser det de tror er mårhund. Nå om vinteren ligger den mye i ro i kalde perioder, men den må ut å finne mat innimellom, og da er hytteområder, veier og fjæra alternative steder den oppsøker. Dermed er det gode sjanser for at den blir oppdaget av folk nå om vinteren, sier Randa.

- Vær snill å melde fra hvis du ser noe, oppfordrer han.

Gitt opp

Han legger til at i Finland er dyret svært vanlig, men også svært vanskelig å få has på.

- De avlivet 200 000 dyr på ett år, men måtte bare gi opp. Nå handler det bare om å begrense bestanden, sier han.

Randa forteller at den første mårhunden i Sør-Varanger ble oppdaget på Svartaksla i 1986 og at det har blitt avlivet to i Vaggatemområdet på 90-tallet.

- Før vi kan treffe noen tiltak må vi kartlegge om det virkelig er mårhund. En ting som har blitt gjort andre steder er å fange dem levende, sterilisere dem og slippe dem ut igjen med radiosender, en såkalt judassender. Håpet er at den skal lede til et område med flere dyr. Målet til slutt er avlivning, sier Randa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no