9. des
POSITIV: Avdelingsdirektør i NAV Finnmark, Eva-Lill Johansen Margit, er betinget optmist på arbeidsmarkedets vegne. (Arkivfoto: NAV).
 
Usikkert arbeidsmarked neste år
NAV melder om et stabilt arbeidsmarked i desember. I Sør-Varanger er 114 personer nå uten arbeid. Hva som skjer i 2015 er mer usikkert.

Publisert: 23.des.2014 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

I Finnmark er det nå 1309 helt arbeidsledige personer. Dette er 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Sør-Varanger ligger godt under dette, med 2,1 prosent ledige (114 personer). På landsbasis er ledigheten nå på 2,7 prosent og utgjør 71 734 personer.

Optimisme

Avdelingsdirektør ved NAV Finnmark, Eva Lill Johansen Margit, sier at det hersker en optimisme i arbeidsmarkedet i Finnmark.

- 2014 har vært preget av færre permitteringer enn vi kanskje kunne fryktet. Arbeidsledigheten steg ellers i Norge, men denne trenden har ikke vært likedan i vår del av landet. Den offentlige sektoren er stor i Finnmark og kanskje har dette noe med dette å gjøre, sier Margit.

- Det blir spennende. Nå er det vanskelig å spå, men det er dårlige tider i den norske økonomien og i verdensøkonomien. Spesielt arbeidsledigheten i oljeindustrien er oppadgående og vi har jo Hammerfest. Det er utfordringer i norsk økonomi og flere næringsgrupper har bremset opp investeringer. Dersom denne utviklingen fortsetter, vil det kunne få konsekvenser for ledigheten til neste år. Det forventes en nedgang i sysselsettingen innen varehandel og reparasjon av motorvogner, samt undervisning. Fylket preges også av usikkerhet når det gjelder gruvedriften og fall i mineralpriser, og stram kommuneøkonomi. Ringvirkningene av dette er det for tidlig å si noe om. Til gjengjeld forventes det økt sysselsetting innen bygge- og anleggsvirksomhet og innen transport og lagring, sier Margit.

NAV Finnmark sier at det er mange prosjekter på gang i ulike næringer. Blant annet gjelder dette bygge- og anleggsprosjekt. Dette vil gi ringvirkninger både når det gjelder transport og hotell- og restaurantbransjen. Bedriftene i Finnmark er også blitt spurt om hva de tror om framtiden.

- Det hersker en forsiktig optimisme ute. Renten går ned, men muligens vil den stige noe i det nye året. Det er investeringsstopp i petroleumsindustrien og vi er spente på om Hammerfest må permittere, sier arbeidsmarkedssjefen.

Gruva

Situasjonen ved Sydvaranger gruve opptar også de som jobber med arbeidsmarkedet i Finnmark.

- Gruveselskapet er en stor bedrift i Øst-Finnmark. En hjørnesteinsbedrift. Prisene er ikke steget, men man ser at det investeres i aksjer. Akkurat det er en positiv trend. Nå krysser vi fingrene for at Sydvaranger gruve ikke går konkurs. Det er ikke til å legge skjul på at en eventuell konkurs vil ha stor innvirkning på arbeidsmarkedet både i Sør-Varanger og det øvrige Øst-Finnmark. Vi håper på gode og stabile arbeidsplasser og håper at også gruveindustrien skal bli det, sier Margit.

Totalt er det nå 181 ledige stillinger i Finnmark.

- Det er flest ledige stillinger innenfor helse, pleie og omsorg samt innenfor serviceyrker, sier Eva Lill Johansen Margit, avdelingsdirektør i NAV Finnmark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no