13. des
INNSAMLERE: Noen av de mange ungdommene som skal ut med bøsser kommende uke. Flere av dem har selv familiemedlem som har eller har hatt kreft - som de viser her. (Foto: Privat)
 
Ut mot kreften i helga og tirsdag
70 bøsser skal fordeles på frivillige i Sør-Varanger i årets Krafttak mot Kreft-aksjon. Og i år får de hjelp i distriktene.

Publisert: 04.mar.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Årets Krafttak mot Kreft-aksjon går av stabelen de kommende ukene rundt om i Finmark. I Sør-Varanger er det tirsdag 7. mars, altså neste uke, at de fleste bøssebærerne går rundt i kommunen.

- Nå til helga denne uka skal også bøssebærere gå i Bugøynes, forteller Kristina Ekhorn, aksjonsansvarlig blant russen i Kirkenes.

Det har blitt tradisjon at russen rundt om i Finnmark er med på Krafttak mot Kreft, og dette året et ikke noe unntak.Dette året har kreftaksjonen fått russen med seg. Russen på Kirkenes videregående skole tatt på seg det lokale ansvaret for aksjonen i Sør-Varanger.

- Det er en veldig god sak, og en av de viktigste russeknutene. Det er også flere av russen som har familie eller venner som er rammet av kreft, og derfor er det mange som ønsker å delta, sier Ekhorn.

70 bøsser er sendt til Sør-Varanger, og russen tar seg av de fleste. Målet er å få gått ut med alle bøssene - og til det trenger russen litt ekstra hjelp.

- Det trenger ikke bare å være russ. Det er også noen tiendeklassinger som har meldt seg på, og vi håper svartrussen også deltar, nevner aksjonslederen.

Brystkreft-hjelp

Russen får en god del hjelp fra Brystkreftforeningen i Sør-Varanger. Ann Oddveig Solvang i Brystkreftforeningen forteller at de vil stille opp i distriktene.

- Jeg bor på Langvasseid, og har aldri fått besøk av bøssesamlere fra Krafttak mot Kreft. Så jeg hadde bestemt meg på forhånd at jeg skulle hjelpe til i år, sier hun.

En hel del foreningsmedlem er med - inkludert folk som selv har kreft. Blant annet Bugøynes og Pasvik dekkes av Brystkreftforeningen.

Solvang skryter av arbeidet russen gjør for kreftsaken. Det er svært viktig for henne og andre som har eller har hatt kreft.

- Jeg er frisk, men når man først har hatt kreft er man evig redd for at det skal komme tilbake. Man kjenner på hver smerte. Det er veldig viktig med forskning, sier Solvang.

Hun setter da også pris på årets sak, som dreier seg om de som ikke kan bli frisk.

Uhelbredelig

Årets aksjon fokuserer på å hjelpe folk til å leve med uhelbredelig kreft, ifølge en pressemelding fra Kreftforeningen. Slagordet for årets aksjon er «Vi vil gjøre uhelbredelig levelig».

- Det endelige målet er at all kreft skal bli helbredelig, men i mellomtiden skal vi gjøre vårt for å gjøre det levelig å ha uhelbredelig kreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i foreningen.

- Målet med årets aksjon er som i fjor å gi kreftpasienter med uhelbredelig kreft flest mulig leveår og best mulig livskvalitet. Det skal vi oppnå gjennom forskning og tilbud for pasienter og pårørende. Svært mange lever i dag med en kreftsykdom de ikke kan bli friske av, en uhelbredelig kreft.

I 2015 fikk flere enn 32 500 personer i Norge kreft. Takket være forskning kan vi for første gang si at flere enn 70 prosent overlever. Likevel dør det nesten 11 000 hvert år. Årets aksjon handler om å gi dager til livet, og liv til dagene, fortsetter pressemeldingen.

Målet for årets aksjon er å samle inn 40 millioner kroner. Over 20 000 bøssebærere ventes å være i aksjon over hele landet, og de fleste av dem er russ.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no