9. des
AKTIV på dagtid: – Bli med ut på tur, treff venner og kjente, og få litt frisk luft. Det kan bryte den onde sirkelen, sier Hilja Pedersen, Kjerstin Møllebakken, Trude Håkonsen og Siv June Tjelde Haga. Foto: Yngve Grønvik
 
Ut på tur for å bli fortere frisk
Frisklivsentralen har suksess med å få folk i form og tilbake i arbeid. Nå skal de få ned sykefraværet i kommunen.

Publisert: 19.feb.2018 15:00
Oppdatert: 19.feb.2018 15:15

– Såvidt jeg vet er dette den første kommunen som gir dette tilbudet til sine ansatte. Det synes jeg vitner om en arbeidsgiver som tar dette på alvor, sier HMS-rådgiver i Sør-Varanger kommune, Siv June Tjelde Haga.

Sykefravær

Sykefraværet i Sør-Varanger kommune gikk ned fra 9,4 til 8,2 prosent i fjor, men tallet er likevel høyt. Nå går kommunen og Frisklivsentralen nye veier for å få folk fortere friske.

– Vi begynner med å gå tur langs gangstien. Fra Pumphuset til brua. Så ser vi hva slags aktiviteter vi finner på etterhvert når vi får kartlagt behovet til hver enkelt. Det viktigste er at dette er et lavterskeltilbud, det er ingen forpliktelser, det er bare å komme, bli med og se hva man synes, sier Trude Håkonsen. Hun har fått jobb i Frisklivsentralen fordi det kommer penger fra Finnmark friluftsråd.

Sosialt

– Ta gjerne med venner som er også er sykemeldte, sier Kjerstin Møllebakken.

– Vår erfaring viser at noe så enkelt som å komme seg ut i frisk luft og litt aktivitet er utrolig effektivt. På kjøpet får man sosialt samvær, og det er også hyggeligere å gjøre dette sammen med andre, sier hun.

– På den andre siden ser man at det å bli sittende hjemme fort blir en ond sirkel, sier Siv June Tjelde Haga.

– Etter bare et par uker, føler man seg enda med isolert og det blir enda vanskeligere å komme seg ut og i gang, og det blir man ikke friskere av, sier hun.

Rundt 70 prosent av de sykemeldte er borte på jobben på grunn av muskel- og skjelettplager eller psykiske plager.

Starter torsdag

– Dette tilbudet gis til grupper med en skolert leder som skal ha en aktivitet to ganger i uka. Alle sykemeldte vil få informasjon via sin enhetsleder. Vi har også informert fastleger og NAV, så det går an å spørre dem også om dette tilbudet, sier Kjerstin Møllebakken.

– Jeg har stor tro på at dette kan bli veldig hyggelig. Man kan ta med seg tursekk med lunsj, det går an å fyre i bålpanna i skileikanlegget og så kan vi se hva mer vi kan finne på etterhvert. Men vi begynner veldig rolig, sier Trude Håkonsen.

– Bare å møte opp ved Pumphuset på torsdag, legger hun til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no