13. des
FORBIGÅTT. 41-årige Roy Håkon Friskilæ sier at han har søkt mange ledige stillinger i helsesektoren, men får ikke jobb i kommunen. Han har utdannelse, mange års ansennitet og føler seg forbigått. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Utdanning og erfaring hjelper ikke Roy Håkon
Til tross for at Roy Håkon Friskilæ er utdannet hjelpepleier og 15 års erfaring fra helsesektoren, får han ikke jobb i Sør-Varanger kommune.

Publisert: 12.mar.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Friskilæ bor i Bjørnevatn, er 41 år og har mange gode år igjen i arbeidslivet. Problemet hans er at han som en av mange arbeidssøkere, har hatt store problemer med å komme inn i det etter å ha havnet utenfor. Nå er han en av 257 helt arbeidsledige i Sør-Varanger. Jakten etter lønnet arbeid fortsetter med full styrke.

- Jeg har søkt på mange helsefagarbeiderstillinger i kommunen og pratet med ledere på Wesselborgen og andre institusjoner, men får bare som svar at de ikke har behov for hjelpepleiere. Istedenfor ser jeg at de ansetter utlendinger eller studenter, ofte ufaglærte som assistenter. Jeg synes det er urettferdig og sårt, sier Friskilæ.

Solgte fotoutstyret sitt

Som en av mange andre arbeidsledige etter konkursen ved Sydvaranger Gruve har han mottatt dagpenger eller arbeidsavklaringspenger i en periode. I hele perioden etter at han har mistet jobben har han søkt høyt og lavt etter jobb. Det siste året han jobbet ved gruveselskapet, ble han syk på grunn av matforgifting i en lengre periode og ble, ifølge han selv, tvunget til å si opp jobben sin på Sydvaranger Gruve. Dermed mistet han de rettighetene som er knyttet til å bli arbeidsledig ufrivillig.

- Dette har vært en lang og tøff prosess i tre år der jeg har søkt på mange stillinger, totalt så mange som 110, og bare fått negative tilbakemeldinger. Jeg har fem barn og ble nødt til å selge alt fotoutstyr som jeg brukte som naturfotograf for å være i stand til å kjøpe mat og julegaver til ungene og bidra til deres daglige gjøremål, sier han.

Føler seg forbigått

I perioden uten fast arbeid forsøkte han å livnære seg som naturfotograf og reiselivsoperatør, men dette ble han nødt til å gi opp. Roy Håkon forteller at mange tusen fra inn- og utland har vært innom hans Facebook-side og galleri av nordlysbilder. Indirekte har dette vært god PR for kommunen. Flere har i den senere tiden etterspurt hans nordlysbilder. Men denne perioden er likevel blitt et hull i hans CV som han tror har svekket hans troverdighet og blitt sett på som negativt av mange arbeidsgivere.

I en situasjon uten inntekt og heller ingen støtte fra NAV fikk han problemer med å håndtere husleien og andre faste utgifter og måtte flytte hjem til sine foreldre.

- I mange av stillingsannonsene ønsker arbeidsgiverne at søkerne behersker russisk språk. Jeg synes likevel det vitner om mangel på respekt for oss som har en fagutdannelse og erfaringer og må se oss forbigått av nyutdannede og ufaglærte. Det virker som om at en bør ha gode kontakter innad i denne sektoren dersom en skal få jobb, sier han oppgitt.

- Det er også vanskelig for meg å flytte til en annen plass på grunn av ungene mine som bor her i kommunen. Det ville blitt et mareritt, sier Friskilæ.

Men gi opp vil ikke Roy Håkon. Hver dag står 41-åringen tidlig opp og er aktiv i forhold til bedrifter i håp om endelig å finne seg en ny jobb. En gang, forhåpentligvis i nær framtid skal han lykkes. Han må det.

Har behov

Kommunalsjef for helse, omsorg og velferd, Anne Brit Røst, sier følgende i en epost til Sør-Varanger Avis:

«Sør-Varanger kommune har stort behov for helsearbeidere, og vil få et enda større behov i fremtiden. Jeg kan ikke gå inn i enkelte søknader, men erfarer at Sør-Varanger kommune håndterer alle søknader på en profesjonell og skikkelig måte».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no