9. des
KRAV: Både fra ordfører Rune Rafaelsen og fra Senterpartiet i Sør-Varanger kommer det sterk kritikk, og uttrykkes stor bekymring, over situasjonen.
 
«Utsendelsen av flyktninger må skje på en forsvarlig og trygg måte»
Ordføreren bekymret for at internasjonale konvensjoner brytes.

Publisert: 20.jan.2016 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Rune Rafaelsen tar opp utsendelsessaken med Erna Solberg. I et brev til statsministeren understreker han at utsendelsen av flyktninger må skje på en forsvarlig og trygg måte.

– Norge må ikke bryte internasjonale konvensjoner i sin iver etter å sende ut mennesker i en fortvilt situasjon. Dette handler om å ivareta humanitære tradisjoner som Norge og vår kommune er kjent for.

Rafaelsen uttrykker bekymring rundt situasjonen for personer som har søkt om beskyttelse i Norge og som oppholder seg i Sør-Varanger.

– Kjære Erna. Som ordfører i Sør-Varanger kommune ser jeg med bekymring på situasjonen som har oppstått i kommunen etter at Ankomstsenter Finnmark ble etablert i Vestleiren som et utreisesenter for asylsøkerne som kom til Norge via Storskog høsten 2015.

Respekt og verdighet

Ordføreren fortsetter med å understreke at Sør-Varanger har lang tradisjon for å ta imot tilflyttere uansett årsak til flyttingen.

– Og vi jobber kontinuerlig med å sørge for at tilflyttere har de tjenester og tilbud som trenges. Vi har tatt imot mer enn 5000 mennesker over grensen på Storskog. Befolkningen i Sør-Varanger har ikke kommet med noen form for negative uttalelser om alle flyktninger og migranter som har passert gjennom vår kommune. Tvert imot, og det er jeg meget stolt over. Det har blitt et meget negativt fokus på det som nå pågår i Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark. For Sør-Varanger er det viktig med respekt og verdighet for personene som opplever denne situasjonen, og vi ønsker å påpeke at vi følger nøye med fremover. Vi ber om at statsministeren vurderer situasjonen i Vestleiren. Mange her er bekymret over situasjonen vi nå opplever.

Umenneskelig

Også Senterpartiet i Sør-Varanger er bekymret og mener flyktningutsendelse uten saksbehandling er umenneskelig og en skam for landet, og mener kommunestyret bør komme med en felles uttalelse.

– Vi ber nå Stortinget sette foten ned for statsråden og regjeringens håndtering og reversere utsendelsesordren.
For Senterpartiet er det viktig at alle mennesker får en riktig behandling av sin asylsøknad, hvis så ikke skjer, vil vi være et land med en holdning og kurs som vi alle kan skjemmes over.

I forhold til Russland så er det nå en helt ny tone fra styrende myndigheter. Plutselig er alt greit i forhold til utsendelser av mennesker på flukt. Når nasjonen Norge gikk inn for sanksjoner florerte det imidlertid helt andre begrunnelser. Russland bryter flere FN chartere, folkeretter, ytringsfriheter og behandler urfolk svært dårlig, men nå er det plutselig ingen som snakker om dette. I tillegg kan, eller vil ikke, Listhaug svare på hvordan flyktninger som blir sendt til Russland vil bli behandlet eller hva russiske myndigheter vil gjøre med de mennesker som nå blir tvangssendt til landet. Dette bekymrer oss, poengterer Sør-Varanger Senterparti.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no