13. des
BILJAKT: Både Viltnemnda, Statens naturoppsyn og politiet ser alvorlig på biljakten som foregår i Pasvikdalen. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
Utstrakt jakt på fulg fra bil
Det pågår en utstrakt og ulovlig jakt på storfugl og rype fra bil i Pasvikdalen. Viltnemnda vet hvem jegerne er. Politiet og Statens naturoppsyn tar saken på alvor.

Publisert: 30.nov.2013 08:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Ifølge nestleder Aksel Emanuelsen i Viltnemnda i Sør-Varanger er denne jaktformen observert mange ganger.

- Når vær- og føreforholdene har vært som de er så langt denne vinteren, så har skogsbilveiene i Pasvik vært kjørbare. Denne jaktformen blir først og fremst praktisert på tidlig lørdags- og søndags morgen og har pågått hele høsten. Jeg har både sett bilspor og ferske fjær, observert jakta og vet hvem disse jegerne er, sier Emanuelsen.

Følge med

- Jeg ønsker at dette skal skrives om, og så kan de melde seg selv, sier Emanuelsen, som bekrefter at jegerne er fra Sør-Varanger.

Emanuelsen sier at han har vært i kontakt med reinpolitiet. Politistasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon sier imidlertid at dette er ukjent for han.

- Nå har vi ikke bemanning på Nyrud for tiden og er sjelden i Pasvik for tiden. Jeg har ikke hørt om dette før, men synes vel det er litt rart dersom Viltnemnda vet hvem disse jegerne er og ikke går videre med det, sier Møllebakken.

Han lover at politiet skal følge med og at de er interesserte i tips om observasjoner om jakt fra bil.

Selvjustis

Rovviltansvarlig ved Statens naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim, kjenner heller ikke til fugljakt fra bil i Pasvik.

- Vi har ikke registrert noen observasjoner på dette. Ikke i fjor og ikke i år. Vi bruker å kjøre skogsbilveiene i Pasvik, men har ikke ressurser til å gjøre dette hver dag, sier Asheim.

Han mener at denne jaktformen er en uting.

- Det er et alvorlig brudd på viltloven og i en uttalelse fra FeFo heter det at jegeren skal gå minimum 300 meter fra egen bilfør jakt igangsettes, sier Asheim.

Han håper at de som kjenner til denne jaktformen melder fra til politiet eller til naturoppsynet.

- Er det snakk om storfugl, så er det jo en liten bestand. Vi får også stole på at selvjustisen blant jegerne er så bra utbygd at vi får dette til overflata og blir kvitt det. Biljakt er uakseptabel jegeratferd. Sånt gjør man bare ikke. Vi stiller gjerne på kontroll sammen med politiet, der vi rett ut spør jegerne hvor børsa deres er. I henhold til våpenloven skal våpenet være nedpakket og utilgjengelig i bilen, sier Asheim.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no