10. des
FLERTALL: Kommunestyrerepresentantene ble fristilt i saken om uttalelse mot OL i Oslo. Disse stemte mot å sende en uttalelse og vant med en stemmes overvekt.
 
Uttaler seg ikke om OL
Kommunestyret i Sør-Varanger skal ikke uttale seg mot OL i Oslo 2022. De skal ikke uttale seg i det hele tatt. Det ble vedtatt med knappest mulig margin, 13 mot 12 stemmer.

Publisert: 25.sep.2013 14:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Kampen handlet om for eller mot OL, for eller mot Oslo, følelser mot fakta, by mot distrikt. Partiene hadde fristilt sine medlemmer til å stemme hva de ville, for det var mye uenighet innad i de to største partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, mens SV og Frp allerede har sagt fra hva de vil. De vil ikke ha OL.

Viktigere

Det var SV som foreslo at kommunestyret skulle uttale seg mot OL i Oslo 2022, med bakgrunn i vedtaket Alta hadde gjort.
– Vi er primært mot Oslo 2022 fordi andre oppgaver kommer foran, helse, miljø, samferdsel og skole er viktige områder som mister fokus og midler for å bli bedre. Mange mener Norge er det landet som burde ha råd, men skal vi arrangere alle OL heretter fordi vi har råd? Og får vi idrettsanlegg opp hit med et OL i Oslo? En større pott til idrettsanlegg og mindre til helse, miljø, samferdsel og skole vil det da uansett bli, sa Pål Gabrielsen (SV).
Det andre argumentet mot OL i Oslo var den demokratiske siden, noe blant annet Monica Stiansen (Frp) uttalte seg om.
– Det er direkte frekt å ikke spørre resten av landet så lenge det er skattebetalerne i hele Norge som skal være med å betale, sa hun og la til at veinett, sykehus og dyktigere lærere var områder som Frp syntes var viktigere enn OL.

Fakta og følelser

Stian Celius (V) etterlyste flere opplysninger før man tok opp en slik sak, og mente saken var dårlig behandlet.
– Jeg vil gjerne se søknaden fra Oslo, se hva slags milliarder det er snakk om. Her er det bare snakk om følelser, sa Celius.
– Jeg trenger ikke flere opplysninger, sa Erik Henneli (H).
– Jeg ser ingen grunn til å sende en uttalelse mot. Jeg ser gjerne at det kommer en søknad om OL i 2022 fra Oslo. Jeg kan ikke i min villeste fantasi se at dette kan være negativt for folkehelsen eller at det skal gå ut over svake grupper. Hvis det er noe land som skal søke, så er det Norge, sa Henneli.

Tromsø

– Jeg bryr meg heller ikke om å se søknadspapirene fra Oslo, sa Sigbjørn Kurthi (Sp).
– Om det så var tusen sider om hvor fint det blir i Oslo, betyr ingenting. Hele landet er ikke med på samme måte som Lillehammer. Jeg mener og føler nei til OL i Oslo, sa Kurthi.
Bror Sundstrøm var litt revet mellom forskjellige følelser.
– Jeg kan ikke støtte SV sitt forslag, jeg er tilhenger av at Norge kan arrangere OL. Men jeg har litt problemer med Oslo 2022, fordi jeg engasjerte meg så sterkt i Tromsø 2018, og den behandlingen de fikk av idretten provoserte meg veldig, sa Sundstrøm.
– Pengebruken er helt mot min ideologi, men jeg mener denne saken ikke hører hjemme i kommunestyret, sa Aksel Emanuelsen (Ap).
– Jeg støtter Høyre fullt ut, sa partifelle Hilde Michelsen.
– Jeg håper uttalelsen ikke blir sendt inn. Noen av argumentene stemmer faktisk ikke, etter OL på Lillehammer var det enormt mange nye unge som gikk til idretten, og det har vært med på å bedre folkehelsen, sa hun.

Nedstemt

– Tromsø 2018 inviterte hele landsdelen med. OL skulle være et løft for hele landsdelen, som sårt trengte det i form av manglende idrettsanlegg. Det blir ikke det samme med Oslo for det er viktig med bredest mulig samarbeid, sa ordfører Cecilie Hansen (Sp).
Men avstemmingen gikk altså ikke i favør av de som ville sende en skarp beskjed til Oslo, men til de som mente at man ikke skulle sende noen uttalelse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no