24. okt
MER SAMISK: Julie, Oda, Ada, May og Ida og de andre barna kan snart se fram til flere samiske aktiviteter.
 
Utvider samisk barnehage
Nå blir det samisk aktivitet i hele Sandnes barnehage, ikke bare den samiske avdelingen. De vil følge de åtte samiske årstidene i et nytt aktivitetsprosjekt.

Publisert: 10.jul.2013 15:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Sandnes barnehage har hatt en egen samisk avdeling siden 2005. Nå satser de på å utvide det samiske konseptet gradvis til resten av barnehagen. Det er fremdeles vanskelig å få tak i nok folk som kan lære bort det samiske språket, men etter hvert skal barn i hele barnehagen lære om samisk kultur og samiske aktiviteter.

Samiske navn

– Det er helt i startfasen, og vi må bruke tid på å finne ut hvordan vi skal gjøre det, forteller styrer Bjørg Løkås. Men noen retningslinjer er på plass allerede.
– Ut over høsten skal vi innføre samiske navn på barnehageavdelingene, og vi baserer aktivitetene våre på de åtte samiske årstidene, sier styreren.

Årshjul

De nye aktivitetene i barnehagen planlegges basert på et såkalt årshjul, som ble satt sammen ved hjelp av lokalkjente Elin Magga. Noen ideer er på plass allerede.
– I august leter vi for eksempel etter sennagress. Det skal skjæres, kuttes, bankes og knøs til det er mykt. Så brukes det som isolasjon inne i komager og skaller, forteller Løkås. På høsten kan det også bli aktiviteter som har med reindrift å gjøre, og på vinteren ser styreren for seg at de blant annet vil lære om de forskjellige typene snø.
Styreren mener den samiske kulturen allerede er en del av livet i Sør-Varanger, både når det gjelder naturbruk og mer til.
– Dette blir bare en berikelse, sier hun.

100 000 til mer samisk kompetanse

Sandnes barnehage får årlig støtte fra Sametinget til å drive samisk avdeling. Det gjelder dette året også: 17. juni fikk de bekreftet at Sametinget gir dem 100 000 kroner i år. Med det satser styrer Bjørg Løkås blant annet på å øke den samisktalende kompetansen.
– Det har vært vanskelig å få tak i samisktalende førskolelærere og ansatte ellers i flere år. Vi vet de utdannes, men vi vet ikke hvor de havner, sier Løkås.
En del av pengene går dermed til opplæring av de nåværende ansatte: En ansatt sendes på et langt språkkurs, mens kursledere skal bringes inn til barnehagen for å lære dem mer om samisk kultur. Samtidig prøver de fortsatt å lokke til seg ansatte med samisk kompetanse ved å gi lønnspålegg for den kompetansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no