8. des
Området viser forslag til planområde for Høybukta-Vest. Pulkneset ligger til høyre i bildet.
 
Utvikling av Pulkneset i fare
Høringsrunden til planprogrammet for Høybukta-Vest ble avsluttet med 17 innspill. Forsvarsbygg forutsetter at planene for Pulkneset skrinlegges, hvis Høybukta-Vest godkjennes.

Publisert: 19.sep.2017 16:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Dette betyr at Forsvarsbygg varsler en mulig innsigelse mot hele detaljreguleringen, dersom planene til Kirkenes Maritime Park på Pulkneset blir gjennomført. Slike signaler er tidligere gitt, da en utbygging vil legge stort press på eksisterende skyte- og øvingsområder.

TIDLIGERE KRAV
Kravet fra Forsvarsbygg ble også varslet i KVUen om ny stamnetthavn. I den ferske uttalelsen gjentas det at Pulkneset må vike.
- "Forsvarsbygg forutsetter derfor at planene for Pulkneset skrinlegges hvis Høybukta vest godkjennes og kommer til gjennomføring. For Forsvaret er Høybukta vest et bedre alternativ enn Pulkneset", står det i høringsuttalelsen datert 25. august.

ENGASJERTE HYTTENABOER
Innspillene til planprogrammet blir nå behandlet av Statens vegvesen og Kystverket, i samarbeid med Sør-Varanger kommune. Høringen fikk totalt 17 innspill. SVA har fått innsyn i dokumentene som viser at en rekke hytteeiere har innspill, da særlig til valget av veiløsning.

Tidligere har SVA skrevet at planprosessen har som ett av sine hovedmål å avklare hvilke to veialternativer som blir med videre i prosessen. Hyttenabo Wenche Riise skriver til Statens vegvesen:

- "Jeg, min mann og våre 2 barn håper og ønsker at adkomstveien ikke legges til Tusenvika. Vi er veldig knyttet til denne fantastiske plassen. For oss vil det være en katastrofe å miste en så stor og viktig del av livet vårt".

OFFENTLIG INNSPILL
Noen av punktene er at Fiskeridirektoratet vurderer konfliktpotensialet til å være lavt. Avinor stiller krav om høyderestriksjoner, mens Finnmark Fylkeskommune varsler nærmere kulturminneutredning.

Sametinget mener planområdet er for lite, og vil særlig se nærmere på reindriftas utfordringer. Fylkesmannen mener nasjonale miljøhensyn, samfunnssikkerhet, strandsone, støy og vannforskrift må nærmere utredes.

Sør-Varanger kommune ber om nærmere beskrivelse av massedeponi, forurensning og beskrivelse av havneområde med tanke på totalt arealbruk. Reindriftsnæringa har ikke gitt høringsuttalelse i denne runden.

INGEN BOMBE
Kirkenesbase AS sier at høringsuttalelsen fra Forsvarsbygg ikke kommer som noen stor overraskelse. Daglig leder i Kirkenesbase AS og styreleder i Kirkenes Maritime Park, Cristian Valdres Carter, sier at uttalelsen fra Forsvarsbygg er som forventet.

- Her og nå er det alt for tidlig å si om dette betyr at prosjektet vårt på Pulkneset må avsluttes. Vi har fremdeles en opsjon på området gjennom FEFO, og er i dialog med kommunen dersom vi må gå for Høybukta-Vest. Det er likevel for tidlig å si om Høybukta-Vest er et alternativ som gir avkastning for våre prosjekter, sier Carter i en kort kommentar.

Styremedlem i Kirkenes Maritime Park, Greger Mannsverk, sier situasjonen demonstrerer utfordringene når kommunen samtidig jobber for en utvikling av Leirpollen, som legger ytterligere press på Forsvaret.

ENTEN ELLER
Statens vegvesen sier meldingen fra Forsvaret er tydelig. Merknadene må diskuteres videre med kommunen. Prosjektets planleggingsleder fra Statens vegvesen, Bjarne Mjelde, sier meldingen fra Forsvaret er tydelig.

- Vi er enig i tolkningen fra SVA at det kan komme innsigelse dersom prosjektet på Pulkneset fortsetter samtidig som vi regulerer Høybukta-Vest. Vi ser vanskelig for oss at det kan bli aktivitet begge stedene, uten innsigelse.

Vi vil nå bearbeide høringssvarene sammen med kommunen, og må komme tilbake til status når vi fremmer en plan, avslutter Mjelde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no