24. okt
JEVN FINALE: Naresh Gurung (t.v) og Arn Vinjar (t.h) fra 7B Lego Squad Kirkenes ga alt i finalen i robotkjøring, men måtte til slutt se seg slått av Vadsø ungdomskole. (Alle foto. Jørn Fossmo).
 
Vadsø vant teknologikampen
200 skoleelever i First Lego League deltok i helgens First Lego League på Kirkenes skole lørdag. Vadsø ungdomskole stakk av med sammenlagtseieren og får delta i den skandinaviske finalen i Bodø 3. desember.

Publisert: 16.nov.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

I tillegg fikk vinneren en reisesjekk på 40 000 kroner.

Dette er andre år på rad at Vadsø går til topps i denne teknologikampen.

Sikter mot gull

7B Lego Squad fra Kirkenes skole måtte seg seg slått av 8.klassingene fra Vadsø i en svært spennende og dramatisk finale i robotkjøring.

Naresh Gurung på elleve år og tolv år gamle Arn Vinjar forteller at de ble litt nervøse i finalen. I tillegg sto folk nært konkurransebordet og heiet.

- Jeg ble litt stresset og plasserte roboten feil. Dermed fikk vi ikke haitanken inn i firkanten. Vi rotet også litt på griseoppdraget, forteller Naresh som likevel er godt fornøyd med sølv.

- Det er første gang vi er med på First Lego League. Neste år sikter vi mot gull både i robotkjøring og sammenlagt, legger Arn Vinjar optimistisk til.

Sammenlagtvinner

Som kjent er First lego League Kirkenes et samarbeid mellom lokalt næringsliv og ungdomsskolen i Sør-Varanger, og det lokale næringslivet er en sentral sponser til arrangementet.

Åtte lag i juniorklassen (de aller minste) fullførte konkurransen. Mange lot seg imponere av de yngstes teknologikunnskaper.

I den gjeveste klassen konkurrerte lagene i fem kategorier. Disse var robotkjøring, teknologiprisen. samarbeidsprisen, markedsføringsprisen og forskningsprisen. Vadsø ungdomsskole fikk av dommerne den beste plasseringen sammenlagt og kunne dermed stolt kunne løfte pokalen som vinner av FLL Champion. I fjor gikk også Vadsø til topps med tiendeklassinger.

Lagleder for de sju åttendeklasingene fra Vadsø ungdomsskole, Eystein Jahnsen, forteller at det har vært en glede å ha disse elevene på skolen. I valgfaget «Teknologi i praksis» har elevene forberedt seg godt og egentlig styrt seg selv.

- De har bygd roboten, googlet på internett og lest manualer på engelsk og i det hele tatt gjort en fantastisk jobb. Dette faget og denne konkurransen treffer mange elevtyper som har hver sine spesialiteter, sier han smilende og stolt over sine elever.

Utnytte styrke

Også hoveddommer Bernt Nilsen understreker hvor viktig det er å lære seg til å samarbeide og utnytte styrken til hverandre.

- Kampen om sammenlagtseieren var jevn. Men Vadsøelevene var best til å samarbeide om hverandres ferdigheter. Sånn er det i næringslivet, og sånn er det ellers også. Noen av lagene kunne være svært gode i en enkel kategori, men svært svak i andre. Det har også vært avgjørende om lagene gikk i gang med å bygge roboten straks de fikk oppgaven i september, sier han.

- Vi vet at mange ungdommer i Finnmark faller av i skolen. En viktig hensikt med First Lego League er å tenne en gnist for teknologinteressen. Mange opplever dette som artig og får en mestringsfølelse. Dette kunne en se på ungene, hvordan de styrte roboten, brukte sensorene og fikk den til å stoppe der den skulle. Og det er viktig for den yngre generasjoner som vi ønsker skal fullføre skolegangen sin og skaffe seg en utdannelse, sier hoveddommer Nilsen.

Resultatene:

First Lego League Champions: Vadsø Ungdomsskole

Førstepremie Robotkjøring: Vadsø Ungdomssole

?Andrepremie Robotkjøring: 7B Lego Squad, Kirkenes

?Teknologiprisen: Arctic Animals, Kirkenes

?Samarbeidsprisen: Bear Kings, Sandnes

?Markedsføringsprisen: Moose resq, Jarfjord?

Forskningsprisen: ATH, Sandnes

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no