9. des
VAKREST: Fv 98 over Ifjordfjellet i Finnmark. Offisielt åpnet som helårsveg i august 2015. Vegen går gjennom kommunene Lebesby, Gamvik og Tana. (Foto: Knut Opeide).
 
Vakre vegers pris til Ifjordfjellet
Fylkesveg 98 over Ifjordfjellet er tildelt prisen som Norges vakreste veg. Sist prisen ble utdelt for to år siden, gikk den også til Finnmark.

Publisert: 29.jan.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

- En hyllest til Finnmark, Finnmarks naturen og gjennomføringsevnen på store vegprosjekt, sier hovedutvalgsleder for samferdsel Geir Ove Bakken.

Prisen viser et svært kompetent fagmiljø i Finnmark, spesielt når fylket vinner for annen gang på rad, sier Geir Ove Bakken. Han uttrykker også at en varm tanke går til tidligere kollega Roger Hansen, som var en stor pådriver for prosjektet.

- Han var en forkjemper for prosjektet og skal ha mye av æren for den flotte vegen vi i dag har, sier Bakken.

To på rad til Finnmark

«Vegdirektørens pris for vakre veger» - som prisen offisielt heter - er en prestisjetung hederspris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen. Hvor helheten av prosjektet blir vektlagt, både planlegging, bygging, og drift- og bruksperspektiv.

Vakre vegers pris deles ut annethvert år, og også forrige gang gikk prisen til Finnmark. Da var det rassikringsprosjektet ved Skjarvelandet på fylkesveg 889 til Havøysund som ble hedret.

Juryens begrunnelse

Juryen mener at veganlegget på Ifjordfjellet gir en ekstra dimensjon til den storslagne kjøreopplevelsen med frie og lange utsyn når det er finvær. Skjæringer og fyllinger er utført med god tilpassing til det naturlige sideterrenget. På deler av strekningen ligger det samiske kulturminner som det er tatt hensyn til ved den endelige plasseringen av veganlegget.

- Ifjordfjellvegen er et fremragende eksempel på hvordan driftshensyn kan omsettes i en nennsomt lagt ny veglinje, der overordnede hensyn til vinterdrift kombineres med en følsomhet for landskapets storlinjete bevegelser, heter det i juryens uttalelse.

Utfordringene med snø i det åpne landskapet er løst ved å heve veglinja, slik at vinden feier vegbanen fri for snø. En slik endring er svært krevende i et åpent og visuelt eksponert høgfjellslandskap. Vegen som nå blir hedret sto ferdig i 2015.

Fortsettelse følger

I perioden 2010-2015 brukte Finnmark fylkeskommune over en halv milliard på vegen over Ifjordfjellet. Fylkesveg 98 er fremdeles en av fylkeskommunens satsningsområder, hvor en ønsker å utbedre hele strekningen mellom Tana bru og Lakselv.

- Vegen er med på å binde fylket sammen og forsterke kystlinjen for vår viktigste næring, fiskeri. Den bidrar også til å gjøre kysten til en attraktiv destinasjon for turismen - noe vi kan være stolt av, sier Geir Ove Bakken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no