10. des
SPENNENDE: Søndagens valg i Murmansk karakteriseres som svært spennende av forsker og statsviter Jørn Holm-Hansen ved NIBRs internasjonale avdeling. (Foto NIBR)
 
Valg midt i ellevill patriotisme
Guvernør-valget i Murmansk regnes som et av få steder der Putins parti «Enhetlig Russland» kan få konkurranse.

Publisert: 15.sep.2014 11:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

- Aleksandr Makarevitsj, kandidaten fra det sosialdemokratiske partiet Rettferdig Russland, sies å ha en viss sjanse hvis den sittende guvernøren Marina Kovtun ikke få flertall i første valgomgang. Derfor er det mange som kommer til å ha øynene festet på valgresultatene i Murmansk og det kan gå mot et spennende valg der. På den annen side er patriotismen rundt Ukraina-konflikten så ellevill at det er vanskelig å se for seg noe særlig framgang for protestvelgerne i øyeblikket, kommenterer Jørn Holm-Hansen, statsviter og forsker ved Norsk institutt for by- og regionforsknings internasjonale avdeling.

Jørn Holm-Hansen nevner også Igor Morar som en interessant guvernørkandidat. Morar er næringslivsombudsmann i Murmansk og kandidat for det nye partiet Medborgerplattformen.

Ulike tidspunkt

Holm Hansen forklarer at russerne ikke har lokal- og regionalvalg i hele landet samtidig.

Søndag 14. september er det valg mange steder. Blant annet skal det velges bystyre både i Nikel og Petsjenga samt i Korzunovo. Samtidig velges det guvernør i 30 av Russlands 85 delstater.

- Ordføreren er en tung aktør i Russland sammenlignet med Norge der selve kommunestyret spiller en viktig rolle. I Russland er det opp til hver enkelt kommune å bestemme hvordan de vil velge ordføreren.

Tre ordførerveier

Loven fastslår at ordførervalg kan skje på tre måter.

- Han eller hun kan velges direkte av innbyggerne i valg, eller det kan gjøres som vi kjenner de her hjemme, nemlig at ordføreren velges av kommunestyret. En tredje variant er at stillingen utlyses og at det ansettes en såkalt «siti-menedzjer», noe som betyr at rollene som ordfører og rådmann nærmest slås sammen.

Ordføreren i Petsjenga kommune velges av kommunestyrerepresentantene.

- I Petsjenga kommune er det tre, små folkevalgte forsamlinger. Det er disse som skal velges på søndag. Nikel og Petsjenga har hvert sitt bystyre med 15 valgte representanter, og landsbyen Korzunovo har et landsbyråd med ti medlemmer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no