23. okt
TIDLIG: Multeblomst i Bjørnevatn i mai. Tidlig blomstring behøver ikke å bety lite bær. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Vanskelig å spå multesesongen
Veldig tidlig blomstring og lite insekter har gjort mange bekymret for om det blir multer i år. - Det er vanskelig å si, sier forskeren.

Publisert: 04.jun.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Inger Martinussen er forsker ved Nibio i Tromsø, og har multebær som et av sine spesialfelt. Hun sier at det er noen forhold som sammen kan slå veldig negativt ut, men samtidig vokser multene på så mange forskjellige steder at det kan være godt år en plass og dårlig en annen.

En god dag

- Jeg har lært at det er et sjansespill å spå om multene hvert eneste år, ler Inger Martinussen.

- Det som er sikkert er at blomstrer det veldig tidlig og det er lite insekter, så er det et stort problem, for da blir ikke blomstene pollinert. Veldig kraftig vind er også et problem, for da holder insektene seg i ro. Men er det virkelig lite insekter eller har folk bare inntrykk av at det er lite insekter? Jeg synes også det er lite humle i år, men multeblomstene er ikke avhengig av humler, de pollineres også av sånne små, svarte fluer som man ofte ikke ser så godt, forteller Martinussen.

- Noen ganger er det nok med en god, varm dag med mye småinsekter, og så er blomstene pollinert, legger hun til.

Hann og hunn

Det er også forskjell på hanner og hunner. Hannblomstene står lenger.

- Det kan virke som de står og venter på at anledningen skal by seg, og at de kan stå ganske mye lenger enn hunnene. Hunnblomstene knyter seg ganske fort når de har blitt pollinert. En annen ting er at kanskje 60-70 prosent av blomstene vi ser er hanner, og de får jo ikke bær, forteller Inger Martinussen.

Hun sier at multeplanten også kan bli veldig store individer, med et stort system av jordstengler som det skyter skudd fra. Ei hel myr kan være en eneste hann- eller hunnplante.

- Det kan også gå et par uker fra det første til det siste skuddet blomstrer på den samme planten, så selv om det ikke blir noe av de første, kan det godt bli noe av de som kommer senere, sier hun.

Se etter insekter

- Hvis man vil gå ut og se hvordan det går med blomstringen, så kan det være lurt å ikke gå midt ut på myra, men i kanten, gjerne der det er litt kratt og hvor snøen har ligget lengst. Der vil det garantert være insekter, og der er sjansen størst for at det kommer bær. Hvis man kan forskjell på hanner og hunner, er det også lettere å få et inntrykk av hvordan sesongen blir, forteller Inger Martinussen.

- Jeg har inntrykk av at Finnmark er det beste fylket for multer fordi det er så mangfoldig. Det er myrer overalt, fra helt nede ved sjøkanten til langt opp i høyden, det er nordvendte myrer og sydvendte myrer og stor variasjon. Derfor er det som regel alltid noen steder det er bra multeår, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no