23. okt
VARDEBRENNING: Gunnar Reinholdtsen, Naturvernforbundet og Natur og ungdom inviterer alle til vardebrenning på Prestefjellet for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Her fra 2013. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
Vardebrenning for oljefritt Lofoten, Senja og Vesterålen
Lørdag inviterer Natur og Ungdom, Naturvernforbundet til vardebrenning for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja på Prestefjellet i Kirkenes.

Publisert: 11.mar.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Naturvernforbundet i Sør-Varanger og leder Gunnar Reinholdtsen håper at alle som støtter saken blir med på arrangementet.

Over hele landet

Vardebrenning for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja arrangeres over hele landet lørdag 11. mars. Natur og Ungdom står bak arrangementet sammen med Naturvernforbundet og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Striden om det skal tillates oljeboring i de fiskerike områdene har pågått i mange år, selv om området har vært lukket for oljeboring siden 2001.

- Saken er aktuell i forbindelse med Stortingsvalget i 2017, og miljøbevegelsen og fiskerne varsler kamp for å verne områdene for oljeboring. Å tenne varder er et gammelt tegn på fare, og brukes nå for å vise at Lofoten er truet av oljeindustrien. Vi kan ikke tillate oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er noen av områdene med best skrei-fiske i hele landet, som gir store inntekter og arbeidsplasser i regionen. Derfor står vi sammen med fiskerne om å verne området mot oljeboring, sier Natur og Ungdom og Naturvernforbundet i en pressemelding.

Ulykkesutsatt

Området er ifølge naturvernorganisasjinene særlig utsatt for ulykker, da oljeplattformer må ligge tett på land på grunn av dypt hav. Lokale fiskere er svært bekymret for hva oljeboring midt i det verdensberømte skrei-fisket vil bety. Fem ganger i løpet av de siste ti årene har planer om å åpne for oljeboring blitt stoppet, og fremtidsrettede ungdommer og voksne er sikre på å vinne denne gangen også.

- Man må jo skjønne at vi ikke kan risikere store miljøødeleggelser og å skade fiskeriet i Lofoten. Å bore etter olje er risikabelt, og en ulykke her vil ha store konsekvenser. Vi må beskytte skreien, kaldtvannskorallrevene og sjøfuglen i området. Vi oppfordrer alle til å komme på vardebrenning 11. mars, for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Ta med et par vedpinner så er du med på å bidra, heter det i pressemeldingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no