18. nov
TURMÅL: ? Det er kjempeflott å gå på ski til Vardenhytta, sier Harald Sunde som besøkte hytta forrige helg.
 
Vardenhytta kan igjen bli turmål
– Siden Sydvaranger Gruve startet har skiløypa til Vardenhytta vært stengt, og hytta lite brukt om vinteren, sier Harald Sunde. Han håper på ny aktivitet.

Publisert: 20.jan.2016 15:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

– Vardenhytta var i sin tid et yndet utfartsområde for folk fra Bjørnevatn, Hesseng og Kirkenes både sommer og vinter. Kommunen brøytet løype dit med sporsetter hele sesongen, og det var ikke få slike turer Vegard Ulvang og andre hadde i løpet av en sesong, forteller Harald Sunde.

Pusset opp

Han forteller at hytta ble bygget rundt 1960, og på et tidspunkt gitt til KIF. KIFs skigruppe brukte den og vedlikeholdt den. I mange år var hytta matstasjon på Pasvikrennet.
– Da skiidretten ble flyttet fra KIF til KOS på 1990-tallet, fulgte ikke Vardenhytta med. Så ballklubben KIF står fortsatt som eier av hytta. En del ildsjeler fra KIFs orienteringsmiljø sammen med skiløpere fra KOS gjorde i 2010 dugnad på hytta, vi fikk jekket den opp, beiset den og satt opp ny platting. Hytta står fortsatt fint i dag. Hva slags planer KIF har for bruk og eller vedlikehold av hytta vet jeg ikke, sier Sunde.
Sunde var tidligere med i styret til KIF.

Fin tur

Da Sydvaranger Gruve startet, ble løypa over tippen stengt og hytta har vært lite brukt om vinteren, forteller Sunde.
– Sist vinter hadde bare rundt ti personer skrevet seg inn i hytteboka. Imidlertid er det mange besøkende om sommeren, ikke minst skoleklasser fra Bjørnevatn skole, sier han, men håper at hytta igjen kan bli turmål om vinteren også.
– Det er en kjempefin tur på ski inn dit. Rundt to mil å gå i fint terreng fra Kirkenes, og så kommer man til ei helt fin, åpen hytte der man kan ta seg en pause. Jeg var der nylig, og bortsett fra at taket nok burde vært fikset, er alt i orden, sier Harald Sunde.

Nye muligheter

– Nå er gruva stengt, og det gir muligheter for å gjenåpne løypa til Vardenhytta. For at hytta atter skal bli et kjært turmål, må noen ting ordnes og avklares, sier Sunde, og ramser opp tre hovedpunkter.
– Tippen må ryddes, slik at man kan kjøre løype over den. Det er snakk om et område på rundt 100 meter som må planeres og fikses litt.
– Barentshallene/KOS må begynne å kjøre løype dit.
– Ballklubben KIF må enten påta seg vedlikehold av hytta eller eventuelt gi hytta fra seg til nye eiere som kan ta vare på hytta, mener Sunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no