22. nov
AKTIVE: Vazelina Bilopphøggers har vært aktive i nestn 40 år. Bandet består av Kjetil Foseid, Jan Einer Johnsen, Eldar Vågan og Arnulf Paulsen. Nå kommer de til Grenseløsfestivalen. (Foto: Tor Lindseth).
 
Vazelina til Grenseløs
Vazelina Bilopphøggers er siste band som signeres til årets Grenseløsfestival.

Publisert: 15.mar.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Vazelina til Grenseløs

Totens store sønner skal spille på fredagen og er en signering festivalsjef Stian Labahå setter høyt.

- Vi synes at de passer perfekt på fredagen, samme dag som Kari Bremnæs, sier han.

Veteraner

Vazelina Bilopphøggers er virkelig for veteraner å regne i norsk musikkliv. Gruppa startet opp i romjula 1979 hjemme i bryggerhuset til Arnulf Paulsen. De har vært særdeles aktive og produktive i de snart 40 årene som har gått.

Etter å ha deltatt på landsfinalen i Rocke-NM i 1980 kom singleplata «Gi meg fri i kveld» og «Bilopphøggerboogie». Begge melodiene gikk rett til topps på Norsktoppen. Dette resulterte i suksessalbumet «24 timers service».

Kombinert med flere plateutgivelser ble Vazelina Bilopphøggers et meget etterspurt showinnslag på arrangementer over hele landet.

Daværende teatersjef Svein Erik Brodal på Det Norske Teater tok kontakt med gruppa med spørsmål om de kunne tenke seg å medvirke i «Trost i taklampa» av Alf Prøysen i 1984. Dette ble en gedigen suksess, noe som førte til interesse hos noen av Norges fremste produsenter av underholdning.

Show på show

I 1985 gikk sommershowet «Lufta er for alle» i Tønsberg. Hege Schøyen og Øystein Sunde var gjesteartister. Showet endte opp på Chat Noir, der det gikk en hel sesong. Totalt spilte Hege, Øystein og Vazelina over 300 forestillinger, en av de største show- suksessene gjennom tidene.

Kombinert med opptreden på Chat Noir, ble albumet «Gå for gull» spilt inn. Dette ble etterfulgt av den til da mest omfattende turnéen som var gjennomført i landet. Med ferdig rigget scene og garderobe på to semitrailere gjennomførte gruppen 26 konserter på ti dager fra Stavanger i sør til Trondheim i nord.

Etter flere plater, turnèer og TV-shows kom showet «Helt Høggern't» med May-Britt Andersen og Pia Borgli som gjesteartister. Etterfulgt igjen av turnéer og flere TV-shows og ikke minst reklamejobber.

Så fulgte det show på rekke og rad; «På høgg tid» i januar 1996, TV-showet «Comeback» med Hallvard Flatland samme år, «Kællt i Tælt» på Kapp vinteren 1997, «For Fulle Seil» i 1998 og 1999. Sommeren 2000 var Vazelina i gang med et jubileumsshow som fikk navnet «Hei Sveis!» og sin egen Hjulkalender på TV2 i desember 2000 med nytt album, video og DVD, der de mottok gull for over 25 000 solgte eksemplarer. I 2002 kom showet «Fri flyt». Julen 2002 satte Vazelina Bilopphøggers opp sin juleforestilling «Endelig hemm`att tel jul» sammen med Mai Britt Andersen.

Sommeren 2003 hadde Vazelina premiere på sitt sommershow «Elging i solnedgang» sammen med Mai Britt Andersen. Som en markering av sine første 25 år ga Vazelina Bilopphøggers ut albumet «Bedre hell` all medisin"» i juli 2005. Albumet solgte senere til platina, over 40 000 solgte. I tillegg mottok Vazelina et trofé for mer enn 1 million solgte plater i løpet av karrieren.

Takk til Viggo

Viggo Sandvik takket for seg etter nesten 25 år som vokalist på en pressekonferanse 1. februar 2006. Årsaken var et stadig større problem med tinitus og med hørselen generelt. Dette ble omfattet av meget stor interesse fra et samlet pressekorps og Vazelina var på nyhetssendinger i alle kanaler, i alle de største avisene og i diverse ukeblader i dagene som fulgte. På den samme pressekonferansen presenterte Vazelina sin nye vokalist, Kjetil Foseid fra Kongsvinger. Kjetil var meget godt kjent i det lokale musikklivet men enn så lenge et ukjent blad for de fleste, noe han hadde ambisjoner om å gjøre noe med.

Torsdag 22. juni 2006 hadde bandet premiere på forestillingen «Dr. Ammens sommer- cocktail» i byparken i Drammen. Dette var Kjetil Foseids første forstilling med Vazelina og mottagelsen var strålende. Meget gode anmeldelser i alle medier. I februar 2007 fikk Vazelina det ærefulle oppdraget å skrive den offisielle melodien til den første VM- runden i rally på norsk jord. Resultatet ble «Rally rett i kroppen». Så endelig, etter elleve år kom det nytt studioalbum fra Vazelina med tittel «Bensin på bålet». I tillegg til ordinær konsertvirksomhet satt Vazelina opp sitt juleshow «Hem´att tel jul» flere steder i landet.

Med Blunck

Så høsten 2012 hadde Vazelina Bilopphøggers og Øyvind Blunck premiere på sitt nye show «Hjul igjen» på Edderkoppen i Oslo. Med sin kjente og kjære karakter Fridtjof høstet Blunck og Vazelina strålende kritikker og spilte for fulle hus. I Juni 2013 hadde Vazelina og Fridtjof premiere på sitt sommershow «Fra 60 til zero» som spilte i fem uker for fulle hus på Tjuvholmen på Hamar. Umiddelbart la de planer for et nytt show, og i juni 2014 kunne de presentere sitt nye show «Ruser av lykke».

Vazelina Bilopphøggers er en av meget få, om noen, norske artister som har drevet kontinuerlig siden starten. Så langt har bandet solgt godt over 1 million album.

Bandet består i dag av Kjetil Foseid, Jan Einar Johnsen, Eldar Vågan og Arnulf Paulsen. I tillegg har de med seg Terje Methi (eks Sør-Varanger). Tor Welo og Even Finsrud på scenen.

Diskografi

1. 24 timers service (1980)

2. Slitin' i knea (1981)

3. Blå lys (1982)

4. På tur (1983)

5. Fem fyrer med ved (1984)

6. 5 års jubileum (1985)

7. Musikk tel arbe' (1986)

8. Gå for gull (1987)

9. Tempo (1989)

10. Full behandling (1990)

11. 11 år uten kvinnfolk (1992)

12. Rock-a-Doodle (1994)

13. Gammel Oppland (1994)

14. Hææærli' på toppen ta væla (1996)

15. Hjulkalender (2000)

16. Bedre hell` all medisin (2005)

17. Bensin på bålet (2007)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no