10. des
STENGT: Miljøvernsjef Trygve Sarajærvi (t.h) og leder i komite for miljø og næring, Bjørnar Gjetmundsen, er ikke glad for at vegvesenet har stengt passasjen for fisken i Pikevannsbekken.
 
Vegarbeid stopper fisken
Leder i komite for kultur og næring, Bjørnar Gjetmundsen synes det er skandaløst at vegvesenet har lagt rørene under E 105 ved Pikevatn så høyt at de står tørre. Fisken slipper ikke forbi.

Publisert: 09.jul.2013 17:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Bjørnar Gjetmundsen trodde knapt sine egne øyne da han fikk se hvordan vegvesenet på E 105 har håndtert jobben med å føre vannet fra Pikevannet nedover bekken til Svartakslavannet.
Til tross for at det er langt mer vann i Pikevannet enn normalt, og til tross for en ekstremt tørr sommer, står de to store rørene som skulle lede vannet videre helt tørre. Tjue, tretti centimeter over vannet som pipler seg fram mellom skutt stein ligger rørene og geiper i sola. Til ingen nytte.

Skandale

Komiteleder Gjetmundsen er bekymret for fisken i vassdraget, som nå ikke har sjansen til å komme seg til eller fra Pikevannet.
– Det går sjøørret, sjørøye og smålaks i vassdraget som ender ut i Svartaksla, og vegvesenet har satt en effektiv stopper med å fylle igjen bekken og kulpen som lå i denne, sier han bekymret.
Han er ingen fagmann på området, men i hans hode virker det svært underlig at vegvesenet har lagt rørene så høyt at de ligger tørre.
– Man skulle jo tro at hensikten med disse var at de skulle lede vannet videre. Uansett om de retter opp dette er det langt på veg en skandale, for det virker jo underlig å skulle være nødt til å grave opp alt sammen og legge rørene slik at de fungerer.

Ikke bra.

Miljøvernsjef Trygve Sarajærvi i Sør-Varanger kommune likte ikke det han så på befaring mandag.
– Dette er ikke bra, ikke minst med tanke på fisken. Allikevel har jeg tiltro til at vegvesenet vil ordne opp i dette slik at det fungerer. Tegningene viser at det ikke skal se slik ut, presiserer han.
– Jeg regner med at vi nå sender et brev til Fylkesmannen med kopi til vegvesenet.
Seksjonsleder Egil Hauge på Fylkesmannens miljøvernavdeling er litt overraska over opplysningene han har fått fra SVA.
– Jeg kjenner ikke denne saken spesielt, men de opplysningene jeg får av avisa er uventa. Når vi får saken på vårt bord fra kommunen, må vi se på den, sier han i en kort kommentar.

En meter

Leif Kristensen er nærmeste nabo til Pikevannsbekken og er rystet over jobben som er gjort med E 105 her. Han har bodd et steinkast fra Pikevannet i 48 år.
– Til tross for at vi har en knusktørr sommer er vannstanden i Pikevannet steget med vel en meter etter at man begynte å fylle igjen ved bekken. Der det før var myr ved veien har Pikevannet gått over sine bredder, forklarer han.
Han har prøvd å forklare dette overfor folk i vegvesenet, men sier han ikke har nådd fram.
– På forsommeren var det oppslag i SVA om høy vannstand, og mange trodde at dette kom av snøsmeltinga. Dette er ikke riktig, for i år var det ikke tele i jorda og snøsmeltinga utløste ingen flom eller oversvømmelse.
– Årsaken er ganske enkelt veiutbygginga, og gjøres det ikke vesentlige grep, vil det neste år bli katastrofalt for Gapahuken, mener han.

Ikke ferdig

Fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen Finnmark, Ellbjørg Mikkelsen, forklarer forholdene rundt Pikevannet med at de ikke er ferdig med arbeidet. Hun presiserer at selv om det nå skal foretas en foreløpig asfaltering, så betyr ikke det at vannet kun skal sive gjennom skutt stein og stenge ferdselen for fisk i vassdraget.
– I samarbeid med NVE må vi gjøre tilpasninger i denne saken, slik at vi får en god løsning, sier Mikkelsen.
– Vi legger også på kun et tynt asfaltlag og den endelige asfalteringa vil ikke komme før vi er helt ferdige med arbeidet.
Ifølge Mikkelsen skal det bygges to kulper ved bekken, en på begge sider av veien.
– Men å legge inn to rør som står over vannet kan vel ikke ha vært meningen?
– Det er bygd som prosjektert, men vi skal i løpet av sommeren gjøre ferdig alt arbeidet, og da regner jeg med at vi får til en god løsning, svarer hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no