8. des
VEGARD: Vegard Ulvang i Pasvikrennet for noen år siden, lenge etter skistjernens første skitur.
 
Vegards første skitur
Harald Thingnes har gitt ut en bok kalt «Den første skituren». Her kommer historiene til kjente skistjerner. Vegard Ulvang er blant disse.

Publisert: 12.okt.2015 14:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Liv Grete Skjelbred, Tarjei Bø, Therese Johaug, Thomas Alsgaard, Ole Einar Bjørndal og Vegard Ulvang. Alle deler de historiene sine om den første skituren og som endte med at de alle ble store skistjerner. Boka kommer ut kommende torsdag og gis ut på Det norske Samlaget.

121 gull

Tilsammen har de åtte utøverne 121 OL- og VM-gull.

– Den første skituren er et unikt innblikk i skistjernenes egne historier satt sammen med private bilder fra familiealbumene. Dette er en bok til inspirasjon og motivasjon for liten og for stor. Hva var det som vekte skigleden hos våre fremste vinteridrettsutøvere? De har også vært mørkredde, havna sist på resultatlista. Skistjernene vil motivere deg og barna dine til gode skiopplevelser. Om du vil bli like god eller bare trenger inspirasjon til å komme deg ut, kan den første skituren hjelpe deg på vei ut, sier forfatteren, NRK-journalisten Harald Thingnes.

Vegard

Vegard Ulvangs historie om den første skituren starter med valget av foreldre.

– Valget av foreldre er det viktigste for karrieren.

Det er blitt sagt av mange toppidrettsutlvere. På det området var kirkenesgutten overkvalifisert. Mamma Ingrid var gymlærer på videregående og Arne Ulvang en pioner innen trenerutdanning i Norge. På 1960- og 70-tallet gikk han gradene i Skiforbundet og ble en av de første med en formell utdanning som langrennstrener.

Vegard forteller at han var med på hvert eneste kurs som faren deltok på.

– Jeg lyttet og fikk med meg alt.

Vegard startet med hopping og slalåm i hagen.

– De første snøfillene kom alltid på bursdagen min, 10. oktober. og de hvite krystallene var den gjeveste gaven jeg kunne få. Da lengtet jeg etter vinteren.

Systematiker

I boka står det at Vegard var en systematiker som allerede fra seksårsalderen likte å gå langt og alt fra tiårsalderen begynte å skrive treningsdagbok.

– Ja, jeg er en langrennsnerd og er stolt av det. Struktur har alltid vært viktig. Jeg har passet på utstyret og vært vitenskapelig i min tilnærming til treningsarbeidet, sier Vegard.

Han drev med turn fra han var åtte til 14 og la grunnlaget. Rulle, hjul, stiften, hoppe lengde, kaste kule, diskos og springe.

– Det er basisen og like viktig som matte og norsk, sier han.

Vegard trente opp mot 30 timer i uka, flere timer enn landslaget.

– Treningsopplegget var ekstremt og jeg råder ingen å gjøre som jeg gjorde.

Da han var tolv reiste han alene fra Kirkenes og til en landslagssamling i turn i Horten. Samlinga gikk bra og Vegard hevdet seg godt, men etter at den var ferdig hendte noe som skulle sette sitt preg på han. Alle ble hentet, men tolvåringen ble rett og slett glemt av arrangøren. Han måtte selv komme seg til Fornebu og hjem.
«Hendingen har preget livet til Ulvang. For gatelangs i Horten merket han noe som uroa han. Da hun skulle spørre fremmede folk om veien, begynte han å stamme.»

– Dette var ikke noe vi snakket om hjemme, men oppveksten min hadde vært annerledes om jeg hadde fått behandling. Jeg ble sterk av å ikke bry meg om det, selv om problemet hemmet meg i hele gymnastiden, sier Vegard.

Knekk

Ulvang fikk en liten knekk i skisporet også. Han vant alt fram til han var tretten år. Så ble han nummer to. Vegard måtte holdes igjen. Pappa Arne måtte justere det ambisiøse treningsopplegget.

Men i Hovedlandsrennet i Trondheim i 1977 oppnådde han en fjerdeplass.

– Da forsto jeg at jeg hadde anlegg for dette. De langsomme muskelfibrene var bygd for langenn og ikke turn.
Ti år senere sto han på streken i sitt første senior-VM. Langrenn ble idrettsgrensen han turnerte bedre enn de aller fleste.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no