9. des
LETTERE: Det har blitt lettere for Vegvesenet å utføre kontroller med det nye utstyret, og vi avdekker mye mer enn før, forteller Geir Arne Vian i Statens Vegvesen.
 
Vegvesenets supervåpen avdekker ti ganger så mange feil
17 biler ble avskiltet i en kontroll utenfor Kirkenes tirsdag. 15 sjåfører betalte årsavgiften på stedet. Moderne skiltavlesningsutstyr gjør vegvesenets kontrollvirksomhet mer effektiv.

Publisert: 09.jul.2014 15:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

– Nå er det slik at dersom du har alt i orden, så blir du ikke stoppet. Det er rettferdig for alle, sier Geir Arne Vian i Statens Vegvesen. De kjørte en lignende kontroll i fjor med lånt utstyr, men mai i år fikk de eget utstyr for Finnmark.

På stedet

Tirsdag var det storkontroll av kjøretøyer på langstrekka utenfor Kirkenes. Statens Vegvesen, - med sitt nye kamerautstyr, kalt ANPR og Tollvesenet var på plass for å kontrollere samtlige kjøretøyer. Når avisa stikker innom kontrollen i ti-tida, står det et par-tre biler skiltløse i lomma ved Andrevann.

– Til nå har vi avskiltet syv biler på grunn av manglende EU-kontroll, de siste her vil bli hentet snart, forteller Vian.

I tillegg har de stoppet fem biler som var skyldig årsavgift, men som har gjort opp på stedet. Tollinspektør, Brede Johansen har med seg kortterminal og alle som blir stoppet grunnet manglende avgift kan derfor betale med en gang, og med det kjøre videre.

– Dersom vi må ta skiltene, koster det 1 400 kroner å få dem på igjen. Derfor velger mange heller å betale Tollvesenets gebyr på 900 kroner istedet, sier Vian.

Avslører deg

Litt bortenfor ved fotgjengerfeltet over E6, sitter kamerateamet og følger med på trafikken i en stasjonsvogn. Bilen er rigget med kamera som tar bilder av alle kjøretøyene både foran og bak. Kurt Frode Jørgensen overvåker kameraet og demonstrerer hvordan det virker. Her kommer det opp om bilen mangler EU-kontroll, forsikring, årsavgift, eller om den er meldt stjålet. Ingen ting går upåaktet hen, men som årsavgift, kan også forsikring ordnes på stedet, da all forsikringsinformasjon kommer opp med en gang på systemet som Vegvesenet har med seg. Vi får også vite at mange ikke vet at de ikke har ting i orden.

– Vi hadde en her i stad som hadde betalt 50 kroner for lite i årsavgift. Det kan fort være en ren tastefeil i nettbanken, blir vi forklart.

Stikkontroller

Selv om kamerasystemet avdekker mangler, så blir alt dobbeltsjekket, både av Tollvesenet og Vegvesenets datautstyr når bilen er vinket inn.

– Vi tar også stikkontroller av kjøretøyer som nylig har vært på EU-kontroll, for å sjekke at verkstedet som har utført kontrollen, faktisk har gjort jobben, forteller Vian som legger til at Finnmarkingene har blitt flinkere til å holde kjøretøyene i orden.

– Det er generelt nyere kjøretøyer på veiene her nå, enn tidligere, forteller han avslutningsvis.

17 biler avskiltet

I alt 2 505 biler passerte kontrollen på langstrekka tirsdag. Det endte med at 17 mistet skiltene grunnet manglende EU-kontroll. Samtidig ble 15 biler med manglende årsavgift tatt inn, der samtlige betalte på stedet. Seks kjørte uten forsikring, men ordnet dette på stedet.

– Der vi ved tidligere kontroller avdekket to-tre biler ved tilfeldig kontroll, fikk vi nå 38. Dette er som natt og dag for oss, forteller Geir Arne Vian til avisa når tallenes tale er klar.

Han understreker at de ikke er ute for å «ta» noen, men er opptatt av at folk skal ordne opp.

– Alle biler skal på EU-kontroll og alle skal betale årsavgift og forsikring. Kjører du rundt uten forsikring og kjører på noen, kan du selv bli sittende med hele regninga, påpeker han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no