9. des
Arbeidet pågår ut i august, mens forhandlingen ventes sluttført før jul.
 
Verken Norge eller Russland skal bli større - eller mindre
Innspurt for første grensekommisjon siden 1949.

Publisert: 08.jul.2015 13:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Ser du russere med måleinstrumenter som vader fram og tilbake over grensa i elva i sommer, så er det trolig Aerogeodezia i arbeid.
Aerogeodezia (tilsvarende norske Statens Kartverk) skal i sommer gjøre feltmålinger i Grense Jakobselv og i Pasvikelva som grunnlag for nye dybdeprofiler.
De nye dybdeprofilene er en del av faktagrunnlaget for grensekommisjonens revidering av grensekart og grenselinjens gang. Etter faktainnsamlingen og beskrivelsen skal det føres forhandlinger der det helt klare utgangspunktet er en null-sum: Ingen av landene skal verken få eller miste landområder.

– To tredjedeler av den norsk-russiske grensa går i rennende vann, og i løpet av 70 år har det skjedd endringer i terrenget på grunn av erosjon. Nå samles det inn fakta slik at vi kan sjekke at kart og terreng stemmer overens, forklarer grensekommissær Roger Jakobsen.

Fullstendig

Grenseavtalen av 1949 fastslår at det skal holdes grensekommisjon hvert 25 år.
– Noe er gjort i forbindelse med kraftverksutbyggingen, men dette er første gang siden 1949 det gjøres en fullstendig kommisjon, forklarer Roger Jakobsen.
Den første kommisjonen ble gjort med 1947/48-teknologi. Nå er målet å få digitalisert kartene.

Grensekommissæren kommenterer at utsagnet «grensa følger djupålen i elva» er kaféversjonen.

– For hva som er det dypeste punktet i elva kan ha endret seg på nesten 70 år. Det lages derfor nye dybdeprofiler, og hvordan dybden ser ut gir grunnlag for å gjøre mindre korreksjoner. Avtalepartene er blitt enige om at dersom det er et objektivt behov for justering, så skal det gis adekvat kompensasjon. Det vil si at ingen av landene skal bli større eller mindre.
– Vi har oppdaget at det er gjort faktiske feil i måleprosessen, og som følge av erosjon har det blitt enkelte endringer som gjør at grenselinja enkelte steder nesten står på tørt land.

396 protokoller

Det finnes 396 grensepunkter. Flesteparten av disse er grensestolper, men enkelte steder kan det være en merket stein. Hvert merke har sin protokoll som beskriver posisjon, terreng og avstand, disse 396 protokoller skal nå revideres.
Ansvaret er fordelt ved at Statens Kartverk har tatt seg av flyfotograferingen, mens russiske Aerogeodezia gjør feltmålingene i vassdragene.
Arbeidet gjøres på vegne av de norske og det russiske utenriksdepartementene.
Grensekommissæren opplyser at målingene gjøres av et team på fire til fem personer som er godkjent for å krysse grensa. I Pasvikelva brukes det gummibåt og dybdeprofilene lages ved hjelp av lodding og elektronikk. Det er strekningene Noatun-Jordanfoss og Skogfoss-Skrøytnes som måles.
I Grense Jakobselv gjøres det feltmålinger i hele elva ved hjelp av vading og lodding, og eventuelt også gummibåt.
Statens Kartverk er til stede deler av sommeren, og personell fra Grensekommissariatet er i daglig kontakt med arbeidsgruppen for å bistå dem.
Undersøkelsene som gir grunnlaget for revideringen av grensa startet i 2008/2009, og det anslås at forhandlingene starter i november/desember i år.

Pasvik:

(Deler av elva)
10.-14. juli: Forberedelser og rekognosering
15.-22. juli: Noatun-Jordanfoss
24.-29. juli: Skogfoss-Skrøytnes

Feltmålinger Grense Jakobselv:

(Hele elva)
1.-5 august: Korpfjell - Nordre Sandvasshøgda
11.-20. august: Nordre Sandvasshøgda-Bjørnstad
21.-25. august: Bjørnstad-elvemunning

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no