9. des
SÆRSKILT ANSVAR: Politimester Ellen Katrine Hætta poengterer at Øst-Finnmark har særskilte nasjonale oppgaver, som å sørge for at Schengens yttergrense kontrolleres. Her med statssekretær Bård Glad Pedersen under et nylig besøk.
 
«Vi har helt unike nasjonale oppgaver som ingen andre distrikt har»
Øst-Finnmark politidistrikts Schengen-forpliktelser tilsvarer 47 årsverk.

Publisert: 20.des.2013 13:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

VG har gjennom en serie artikler undersøkt hvor mye penger som gis til de ulike politidistriktene, og slår fast at Øst-Finnmark ligger på en soleklar førsteplass i bruk av penger til politiet.
– Men det blir ikke eplejuice av å presse pærer, slår politimester Ellen Katrine Hætta fast. Politimesteren sier hun undrer seg over at det for Øst-Finnmark sin del ikke tas hensyn til at distriktet har særskilte nasjonale oppgaver. Som sentralenheten for politiattester, og de spesielle forpliktelsene som følger av å være det eneste politidistriktet i Norge som drifter en av Schengens yttergrenser.
– Vi har helt unike nasjonale oppgaver som ingen andre distrikt har. Og jeg syns jo det er spesielt at det for Oslo sin del ikke regnes inn kostnader for Politiets Utlendingsenhet, Kripos, Økokrim og PST. Men hos oss regnes derimot kostnadene til nasjonale oppgaver med.

Drifte Schengen

Politimester Ellen Katrine Hætta sier det i Øst-Finnmark brukes 47 stillingshjemler som i utgangspunktet ikke betjener befolkningen, men brukes til å drifte Schengen. Dette er følgekostnader av å forvalte Schengens yttergrense.
– Hvert år har vi 400 soldater som skal gjennom et 40 timers kurs der målet primært er å gjøre soldatene klare for de sivile politioppgavene de utfører på grensa. Soldatene skal også følges opp og vi bruker en del ressurser på samøvelser. Soldatene utfører samtidig politioppdrag og forsvarsoppdrag, og vi skal gjøre dem i stand til å bruke de to forskjellige hattene, militærmakt og politimyndighet. Vi har stillingene som er direkte tilknyttet Storskog, og vi har også kontroll av den indre grensa, blant annet kontroll på båtene, forklarer hun.
I de såkalte baklandskontrollene gjøres det eksempelvis id-kontroller.

Boltrer seg ikke

Politimesteren sier det føles urimelig at det fremstilles som om politiet i Øst-Finnmark nærmest kan boltre seg i penger.
– For virkeligheten er at vi jobber hardt for å prioritere midlene best mulig, og for å gjøre jobben best mulig.
Hætta sier hun opplever det som problematisk å få frem forskjelligheten det er å kontrollere en flylast med passasjerer som kommer til en flyplass, i motsetning til å kontrollere 196 kilometer landegrense.
– Jeg forstår ikke at det er så vanskelig å forstå den forskjellen. Vi skal kontrollere grensa fra Grense Jakobselv til Treriksrøysa, og det skal gjøres med troverdighet. Vi er avhengige av Schengens aksept, og vi blir selv kontrollert.
Grensekrysningspunktet Storskog har per i dag 20 stillinger.
Inngår PST-stillingene (Politiets sikkerhetstjeneste) i de 47 stillingshjemlene?
– Nei, de kommer i tillegg.
Hvor mange PST-ansatte er det i Øst-Finnmark?
– Vi har nok, er politimesterens korte svar på det spørsmålet.
Ellen Katrine Hætta fremhever at det i tillegg til de særskilte nasjonale oppgavene naturlig nok vil koste mer å drive politiarbeid i et område med store avstander.
– Vi kan ikke ha de billigste bilene. Når folk skal kjøre til Tana eller Karasjok, så kan det ta lang tid før neste bil kommer dersom kjøretøyet skulle få en stopp. Klimaet stiller også krav til verneutstyr og til klær. Skuteropplæring er også en del av bildet, dette er en spesielt viktig del av beredskapen i spesielt de grissgrendte fjordstrøkene. Det er ikke de største kostnadene på det, men poenget er at vi til sammen har vi en del særskilte kostnader, og de syns jeg ikke alltid kommer godt nok frem.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no