12. des
Myndighetene må ta grep: Gründer og medeier i Kirkenes Snøhotell Kåre Tannvik er klar på at vi reiser for mye. Foto: Rolf Randa
 
- Vi kan ikke privatisere å redde Jorda
MENINGER: Reiselivsgründer Kåre Tannvik gjorde seg i forrige uke bemerket i riksmedia i klimadebatten:

Publisert: 31.mai.2019 15:24
Oppdatert: 31.mai.2019 17:31

Vi møtte Kåre Tannvik i restauranten på Kirkenes Snøhotell. Et anlegg han har bygget opp for at folk skal reise jorda rundt for opplevelsens skyld.

Tannvik har vært i mediene omtrent hele livet, fra han som ungdom var med i filmen Brent Jord. Han har vært opptatt av lokale forhold og miljø, og har ikke sluttet med det selv om han i løpet av de siste tjue år har vist at han kan bygge opp og drive en stor virksomhet.

Er ikke det et paradoks at nettopp en som lever av reiseliv går så hardt ut mot klimaavtrykket de reisende setter?

En skam for Norge

– Vi i reiselivet tenker på dette, vi blir utfordret, og vi tar vår del av ansvaret, sier Kåre Tannvik. Bærekraft er en del av alle reiselivsplaner. – Vår bedrift har for eksempel bestemt at vi skal plante et tre i Afrika for hver turist som kommer hit, sier han.

– Men det er ikke det som problemet, sier Tannvik. Problemet er nordmenn; og norsk klimapolitikk, som er en skam, sier reiselivsgründeren med ettertrykk.

– Her i Norge er det lover og reguleringer for alt, til og med hvor lang kjettingen til hunden skal være. – Men når det gjelder det mest avgjørende, hvordan vi skal la være å drepe vår egen klode, da overlates det til hver enkelt privat å ta ansvar for det, sier Tannvik.

– Vi har for eksempel ingen reguleringer som gjør at man betaler for å forurense. Derfor reiser nordmenn verden rundt med fly på dagsbesøk, bare fordi det er billig. I premie gir staten de attpåtil en halv flaske alkohol på taxfree’en, smeller det fra Tannvik.

– Men se her i nord: Når flyprisene er høye da reiser man bare når man må, legger han til.

Ordføreren er ikke bedre

Kåre Tannvik nevner også turistbygda Geiranger og verdensarvstedet Nærøyfjorden. Der var det folk i lokalmiljøet som i 2015 stod opp og sa fra om at bølgene fra det store antall cruiseskip går ut over den vernede verdensarven, og eksosen går ut over folk som bor der. Det var ikke myndighetene som tok ansvar.

– Her nord skrev vår egen, og 17 andre ordførere, under på et opprop om at de samme båtene var hjertelig velkomne hit i stedet. Akkurat som om det er bedre å forurense her. Det må du skrive, sier Tannvik.

Politikken gir flere reiser

Hva mener så Kåre Tannvik at myndighetene må gjøre for å berge kloden vår?

– Norge må i alle fall gå foran å gjøre noe, sier han.

– Om ikke vi gjør noe, som har råd til det, hvem skal gjøre noe da? spør han. – Regjeringen må gjøre noe. I stedet for å få billig brennevin, og kreditt på sosiale medier fordi man reiser verden rundt, bør man få kjeft, sier Tannvik.

– Nå frykter politikerne bompengeaksjonene, det er forstemmende! – Forskning viser klart at når det blir dyrere å kjøre bil, kjører flere sammen, og trafikken minker. Det blir det bedre luft, bedre miljø og bedre helse av. Ordene fra Tannvik kommer i sedvanlig raskt tempo:

– Regjeringen må tørre å ta grep! Vi må få noen retningslinjer å forholde oss til.

– Bompenger er fornuftig!

Mangler en strategi

Kåre Tannvik nevner eksempel etter eksempel på det han kaller å gå baklengs inn i fremtida: – I Norge er det ingen som investerer økonomisk i en miljøvennlig fremtid. På Fosen investerer utlendinger 12 milliarder i vindpark. Hvorfor er vi ikke med? – Vi subsidierer i tillegg strømmen med 15 øre/kilowatt i 15 år!

– Vi har heller ingen strategi for å bli oljeuavhengig. Jeg tror det blir vår skjebne, sier Tannvik. – Og den regningen må betales av det norske folk, sier han og tar kaffekoppen til munnen...

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no