7. des
GAMMELSYKEHUSET: Kirkenes sykehus og Kristina «Kicki» Eriksson Nytun blir fremdeles situert på Prestøya, inntil det nye sykehuset på Skytterhusfjellet kan åpnes. Det er ennå ikke klart når det skjer.
Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Vikarer rømmer fra dyr husleie
Sykehusledelsen jobber med en løsning på dyre husleiepriser på lang sikt. De har allerede en kortsiktig plan, og den er godt nytt for sommer- vikarene.

Publisert: 16.apr.2018 16:59
Oppdatert: 16.apr.2018 17:50

I slutten av i fjor solgte Finnmarkssykehuset byggmassen i gamle Kirkenes sykehus, og alle de tilhørende eiendommene, til det som nå heter Kirkenes Invest Holding AS.

Det har nå skapt utfordringer for sykehuset. For der de som har leid sykehusets boliger har fått subsidierte priser, kjøres nå leieprisene opp til markedsstandard. Og markedsstandard i Kirkenes er ganske dyrt.

Det har ført til at Kirkenes sykehus nå opplever at en del slutter.

– Det er konkret noen faste vikarer som har takket nei på grunn av husleieprisene, sier sykehusets kommunikasjonssjef Ivar Greiner.

SVA har ikke tallene på nøyaktig hvor mange som er på tur ut. Hovedtillitsvalgt Kristina «Kicki» Eriksson Nytun har ikke oversikten. Men Odd Torbjørnsen, tillitsvalgt for medisinteknikerne i Kirkenes, vet i alle fall om to ingeniører og én lege som er på tur ut. Han er bekymret for den fremtidige tilgangen på ingeniører.

– Vi er veldig avhengig av vikarer, og noen av vikarene kommer for å tjene seg opp penger. Om de ser at store deler av pengene går til husleie, blir det mindre attraktivt, mener han.

– Vi har spesielt jobbet med å rekruttere og få stabilisert ingeniørene på sykehuset, både bioingeniører og medisinsk tekniske ingeniører. Dette setter kjepper i hjulene på oss. Vi er ikke studieby, og Tromsø suger opp en god del av ingeniørene, sier han.

Gratis boliger

Sykehusets kommunikasjonssjef Ivar Greiner forteller at de er kjente med utfordringen.

– Det er konkret noen av våre faste vikarer som har takket nei, der husleieprisen har vært en av årsakene, sier han.

Ifølge Greiner jobber sykehusledelsen med å finne en løsning på lang sikt. På kort sikt har de allerede noe.

– I sommer legger vi opp til gratis boliger for vikarer, for å sikre oss at vi får folk inn, sier han.

Det synes Torbjørnsen er suverent, i så fall.

– Vi vil absolutt ikke miste flere ingeniører, sier han.

Ambulansepilot

En av de som flytter i mellomtiden er Karen Marie Devold. Hun er pilot på ambulansefly, og bor i en cirka 140 kvadratmeters leilighet sammen med mann og to barn – snart tre. Fra å betale 10 500 kroner i måneden, har hun fått varsel om at månedsleien er på tur opp mot 13 000 kroner.

– Leieprisene bidro jo til at vi skulle flytte. Det var litt dråpen, sier hun.

Devold har bodd i Kirkenes i seks år, og har stort sett trivdes med det.

– Men jeg vet ikke hvor attraktivt det blir å få folk hit hvis det skal være så dyrt å bo her. Vi sparer til å bygge eget hus, og 2500 ekstra i måneden gjør at det tar en god del lengre tid, sier hun.

– Det finnes steder der man får gratis bolig når man jobber. Det kan bli kjempevanskelig å få folk hit fremover, advarer Nytun.

Nå er det heldigvis akkurat den løsningen som er på plass i sommer. Men så gjelder det etter det.

– Vi leier selv ut et hus i Ålesund som går til 10 000 kroner i måneden. Det er i bedre standard og har bedre beliggenhet, legger Devold til.

Mannen hennes jobber som geolog på båt, og trenger bare å være et sted med flyplass. Det gjør det lett å flytte. Devold har selv snakket med andre i husene som strever med å finne en løsning på boligtrøbbelet.

Devold tror det absolutt ville være lettere for dem å bli i Kirkenes om prisene var lavere.

Pusser opp til gjengjeld

Kirkenes Invest Holding AS har kjøpt alt av Finnmarkssykehusets gamle bygg på Prestøya, inkludert personalboligene og hyblene, og eier alt det via egne underfirma. Leietakerne i de gamle sykehusboligene svarer til Kirkenes Bolig Eiendom AS.

Rune Ulvang i firmaet forteller at de øker husleieprisene fra det gamle, men de skal være satt til det man kaller gjengs leie for størrelsen på de forskjellige leilighetene og husene.

– Det er en del som har bodd der på subsidiert leie i over et tiår nå. Dette er normale leiepriser. Det er alt fra 6500 kroner i måneden til 13 500 på det dyreste. I tilfellet med 13 500 er det også inkludert strøm, sier Ulvang.

Utflyttende beboer Karen Marie Devold klager blant annet på standarden på leiligheten som den er nå, og mener det er slitt og gammelt. Ulvang forsikrer at de skal pusse opp det meste av bygningsmassen som de har overtatt.

– Vi er i gang med befaring på leilighetene. Der det er mangler, blir det enten utbedret, eller så får leietakerne rabatt. Etter hvert må jo de fleste ut uansett så boligmassen kan pusses opp, sier han.

Hva som skal gjøres, er forskjellig fra sted til sted. Det er mange forskjellige hus som Finnmarkssykehuset eide før, med totalt 168 boenheter – inkludert de 56 hyblene på hybelhuset.

Det er heller ikke alle som får økt husleien.

– Noen har tidsbestemte avtaler, og noen har avtaler som ikke går på tid. En del av dagens beboere vil dermed fortsatt være på den gamle husleieavtalen, sier Ulvang.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no