7. des
UTTALELSE: Finnmark Høyres Jo Inge Hesjevik vil ha Arbeiderpartiet med seg på en fellesuttalelse om motorferdsel i fylkestinget.
 
Vil bestemme selv
Finnmark Høyre ønsker at kommunene skal få økt selvbestemmelse over egne arealer og håper å få med seg Ap i en fellesuttalelse i fylkestinget.

Publisert: 24.nov.2014 15:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Håpet til Høyre er at partiene kan enes om en fellesuttalelse på fylkestingsmøtet i desember og gi sin tilslutning til regjeringens innsats for å styrke den lokale selvbestemmelsen og redusere det store antallet innsigelsesinstitutt.

Motorferdsel

Høyre mener at selvbestemmelsen særlig skal gjelde i forhold til tilrettelegging for fornuftig bruk av motorferdsel i utmark.
– Debatten som nå foregår i nasjonale medier i forhold til snøskuterbruk og utvidelse av løypenett, tegner et bilde som på ingen måte gjenspeiler virkeligheten i Finnmark fylke. Dette billedliggjøres av seks tidligere miljøvernministre når de som et angrep på regjeringens politikk, samler seg under parolen «råkjør over de hvite vidder». Forskjellene i virkelighetsoppfatningen er problematiske og slår negativt ut for Finnmark når lokalpolitikere ikke blir vist nødvendig tillitt i forhold til å gjøre lokale tilpasninger, sier fylkestingsrepresentant Jo Inge Hesjevik i brevet.
Høyre-politikeren slår fast at ulike regjeringers mål om å øke andelen vernede områder har ført til mer vern i Finnmark.
– Og nettopp vern og nasjonale føringer tilpasset tettere befolkede områder, framstår i dag som de største begrensningene i forhold til kommunal tilrettelegging for friluftsliv og naturbruk. Muligheten til å bruke snøskuteren til en familietur på fjellet, for isfiske eller for en hyggetur med venner, er et av de fremste aktivum ved å bo i Finnmark. Å bruke snøscooteren til å komme seg på fjellet er ikke en ukultur.

Tilpasninger

Hesjevik mener at Finnmark må ha lokale tilpasninger, på grunn av størrelse og folketall. I uttalelsen han håper Høyre og Ap kan stå sammen om, så heter det at fylkestinget ser at et smidigere regelverk vil styrke kommunenes arbeid for økt bolyst og bedre folkehelse.
– Det vil også være et svært viktig bidrag for kommunal tilrettelegging for nødvendig næringsutvikling. Vi ser det som naturlig at meningene til Oslos innbyggere teller mest når en skal avgjøre hvor markagrensene skal gå og hvor en legger skogsveier i Nordmarka. Dette er like naturlig som at finnmarkingene - og ikke seks tidligere miljøvernministre - må høres i forhold til hvordan Finnmark skal styres, sier Hesjevik.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no