10. des
OMRÅDET: Utsikten mellom Hans Hatle og Øyvind Sollie er verdt å bevare, mener de.
Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Vil bevare utsikta - protesterer mot mulig industri
– Vi erkjenner at industrien er viktig. Men vi skal ikke ha den rett på brødskiva, sier Hans Hatle i Barents Safari.

Publisert: 26.okt.2017 18:30
Oppdatert: 26.okt.2017 15:26

Ett av de potensielt hete temaene i den nye arealplanen til Sør-Varanger kommune er hvorvidt Leirpollen, som ligger rett på andre siden av vannet fra Kirkenes sentrum, fortsatt skal være regnet som industriområde.

I dag er området godkjent for industri. Kirkenes Norhavn AS har satt i gang planarbeid for et nytt havne- og industriområde i Leirpollen-området.

Tanken på et industriområde som synes og høres fra Kirkenes, fører til høylytte protester fra to av de største turistaktørene.

Hans Hatle i Barents Safari og Øyvind Sollie i Radius Kirkenes, som også driver snøhotellet, er redde for en slik utbygging. De troret havne- og industriområde rett over vannet fra Kirkenes sentrum, kan gjøre Kirkenes mindre attraktivt for både turister, folk flest – og for turistbedriftene.

– Her skal du få se. Kirkenes er kanskje på sitt vakreste på høsten, sier Hatle, og viser et mobilfoto av oransjekledde trær i naturen på nordsiden av Kirkenes.

– Blir flaue

Blant andre Radius Kirkenes tar krabbeturister ut på vannet midt i den naturen.

– Potensialet er så jævlig stort. Men om vi skal ha industriområde der på andre siden, blir vi flaue over å ta turistene ut den veien. Da må vi kanskje se på å ta selve krabbesafarien andre steder langs kysten, sier Sollie.

– Reiselivet har i dag mer enn 500 årsverk til sammen i Sør-Varanger. Det er kjekt om vi kan få politikerne til å forstå at det er potensiale for å doble antall årsverk, mener Hatle.

Han mener også det er rart at kommunen legger klart til industri i synsvidde fra Kirkenes, når Staten har spyttet penger inn i en vei til Høybukta Vest – som ligger i god avstand fra byområdene.

– Da må den logiske konsekvens være at man flytter industri ut av sentrum og ikke legger ny industri foran hotellvinduene til de tilreisende, eller for den saks skyld, utenfor stuevinduene til oss som skal bo og trives her, skriver Hatle og Sollie i en melding.

– Industriby

Ordfører Rune Rafaelsen mener det er utelukkende positivt for Kirkenes å få mer industri.

– Kirkenes er en industriby. Vi var heldige som hadde kloke politikere som regulerte området i 2005. Jeg er stolt av at vi har arealer som står klare, sier Rafaelsen.

Han mener samtidig at det hjelper på med slike industriområder når det gjelder å få anlagt jernbane til Kirkenes i fremtida.

På spørsmål om hva han sier til protestene fra reiselivsfolk, svarer Rafaelsen at han ikke har fått inn noen negative høringsuttalelser fra reiselivsnæringen i sakene så langt.

– Det har ikke kommet noen innspill eller innsigelser fra reiselivet på arealplanen hverken i 2015 eller 2017. Heller ingen innsigelser under melding av oppstart av planarbeid i Leirpollen, skriver han på SMS.

Han påpeker samtidig at ingenting er imot de gjeldende lovene.

– Som ordfører må jeg forholde meg til vedtak i kommunestyret. Alt som er gjort her er gjort på korrekt måte.

Turistbedriftene får flere sjanser til å protestere, da det blant annet vil bli høring av planforslaget til Kirkenes Norhavn. Bedriften er fremdeles tidlig i prosessen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HØSTUTSIKT: Fargesprakende rundt fjorden tidligere på høsten.
Foto: Lilly Elise Kolpus Johannessen

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no