9. des
SPENSTIG: Viktor Kirusjkin, leder for Nikels byadministrasjon og Sergej Gonsjar, administrasjonssjef i Petsjenga, presenterte spenstige planer på Grensesamarbeidsdagene.
 
Vil bli den norske byen i Russland
Slik Kirkenes er den russiske byen i Norge, vil Nikel bli den norske byen i Russland.

Publisert: 01.nov.2013 14:11
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Nikel er på høgget, og det mangler ikke ideer for hvordan området kan utvikles for å bli mer interessant for både innbyggere og gjester.
Blant spenstige ideer er at den gamle grensestasjonen kan bli shoppingsenter. Hurtigruteturistene kan få et enklere visumregime slik at de får besøke Russland. Her er tanker om tur fra Liinahammari til Jarfjord, en tur i frigjørernes fotspor. Og her er planer om å gjøre enkle grep, som å få tospråklig skilting. På russisk og på norsk. Slik Kirkenes har det.
– Vi skal ikke sette oss for store mål, men basere oss på virkeligheten. Også den økonomiske virkeligheten, sa
administrasjonsleder for Petsjenga kommune, Sergej Gonsjar, da han presenterte planene på Grensesamarbeidsdagene i Nikel torsdag.

Visumfritt

Administrasjonslederen forklarte filosofien bak tvillingby-konseptet. En global bevegelse der grensebyer forsøker å løse utfordringer sammen, slik Haparanda og Tornio gjør det.
– Vi må finne flere samarbeidsflater. Og vi må se hva vi kan gjøre sammen. Vi ønsker oss en konkurranse for å få inn ideer, for eksempel et samarbeid mellom unge norske og russiske arkitekter. Nikel bør bli den norske byen i Russland, som Kirkenes er den russiske byen i Norge.
Turisme er et hovedområde som diskuteres. Etter torsdagens konferanse i Nikel var det planlagt rundebordsdiskusjoner i mindre grupper fredag, med turisme som et av temaene.
– For oss i Petsjenga er turisme et av hovedområdene. Her ser vi at et felles prosjekt kan være hurtigruteturistene. De er i havn i tre timer og de ønsker å besøke det russiske grenseområdet.
Det er nå under utredning hvordan en kan få til egne visumregler for hurtigruteturister.
Russland har lignende ordninger andre plasser, for eksempel kan cruiseturister få visumfrie opphold i St. Petersburg i 48 timer.

Frigjøringsmarsj

Turisme kombinert med shopping er en av hovedtankene.
– Vi har den gamle grensestasjonen som står og forfaller. Der kan vi få et shoppingsenter som kan tiltrekke seg flere turister. Som på den norsk-finske grensen, sa administrasjonslederen.
Sergej Gonsjar la til at de er glade for den nye føderale veien. Men Nikel blir da liggende på den andre siden, og også her er det behov for oppgradering av veien.
En annen tanke er oppbygging av flyplassen i Kurzonovo.
Neste år er det 70-årsjubileum for frigjøringen.
– Og vi foreslår en tur, kanskje spesielt for unge mennesker, at de kan gå fra Liinahamari til Jarfjord. Slik frigjørerne gikk i 1944. Det kan bli en konkret sti for videre samarbeid.
Petsjengas administrasjonssjef mente det var logisk at Kirkenes og Nikel gikk fra å bli brødrebyer til å bli tvillingbyer, og påpekte at et stabilt samarbeid krever at det er i tråd med generelle retningslinjer i Norge og Russland, at ledelsen er interessert i samarbeid og at økonomiske rammer er til stede.

Variert økonomi

Viktor Kirusjkin, leder for Nikel by sin administrasjon beskrev Nikel som administrasjonssenteret i Petsjenga, men også som et nedgangsområdet.
Norilsk-Nikel kombinatet er hjørnesteinsbedriften.
– Og vil fortsatt være viktig, men vi vil også en mer variert økonomi. I det ønsket er det en fordel med nærheten til Norge og til Finland.
Lønningene i Nikel beskrives til å være ganske høye.
– Men nivået på varer og tjenester er ikke tilsvarende.
Dermed går handelsstrømmen mot Zapoljarnij og Murmansk.
En hovedtanke i Nikel er å bedre bomiljøet og samtidig tilgjengeligheten. En grønnere by med parker og lekeplasser, flere blomster og flere trær.
– Vi har jobbet målrettet med det i flere år, det har folk sikkert lagt merke til, og skal arbeide videre. Vi vil gjerne gi byen bedre image, og samtidig gi innbyggerne og gjestene bedre bomiljø og tilgjengelighet.
Ishockeyhall
På anleggssiden planlegges det ishockeyhall ved at det lages tak over den nåværende banen.
– Slik at det blir bedre mulighet for å trene om vinteren når det er dårlig vær. Alpinanlegget skal oppgraderes, og der håper vi at vi allerede neste år kan invitere norske og finske naboer til å stå på ski. Og som rosinen i pølsa. Vi håper at vi i løpet av de nærmeste to årene kan få et besøkssenter for Pasvik Zapovednik slik at vi kan tiltrekke oss gjester og unge forskere.
I Russland som i Norge er oppgradering av veiene et stort tema.
– Vi vil gjerne oppgradere veien mellom Nikel og Rajakoski, det er 91 kilometer. Vi håper også å oppgradere byens utseende og få en mer helhetlig skilting, og vi vil ha trådløse løsninger, forklarte administrasjonslederen og la til at ikke alt kan finne løsninger på kommunalt nivå.
– Denne fatalismen bringer jeg inn fordi vi er avhengig av bevilgninger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no