10. des
SETTE EN GRENSE: Rune Rafaelsen mener Norge ikke bør finne seg i at eiere skaper seg milliardformuer på bekostning av miljøet i Nord. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Vil erklære kombinateier Vladimir Potanin uønsket i vesten
Forsøker nye metoder for å stoppe Nikel-forurensningen.

Publisert: 19.aug.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Den forrige ordføreren i Sør-Varanger, Cecilie Hansen, ville politianmelde Norilsk Nickel for grenseoverskridende miljøkriminalitet. Den nåværende ordføreren, Rune Rafaelsen, vil lobbe internasjonalt for å nekte Potanin adgang til å sitte i vestlige styrer og stiftelser, og også gi han innreiseforbud til vestlige land.

Vladimir Potanin er storeier i Norilsk Nickel, og verken norske utspill eller lokalt miljøarbeid i Nikel, som underskriftskampanjer laget av mødre som frykter for barnas helse, har ført til den etterspurte moderniseringen av Nikel-verket.

Brennmerke

Ordfører Rune Rafaelsen mener tiden er inne for å sette et direkte og skikkelig fokus på eierne av Norilsk Nickel. Han mener Norge bør løfte saken i Arktisk råd og brennmerke de største eierne. I et brev til klima- og miljøminister Vidar Helgesen skriver ordføreren at Potanin må stemples som den største miljøtrusselen i Arktis.

- Norilsk Kombinatet er med sine fabrikker i Norilsk, Nikel, Zapoljarnij og Montsjegorsk den absolutt største forurenseren av svoveldioksid og tungmetaller i Arktis. Vi bør arbeide for å få et direkte møte med Vladimir Potanin, og vi er nødt til vise en ny og offensiv tilnærming til den største forurenseren i Arktis.

Legge om

Ordføreren mener videre at Potanin ikke bør få sitte i vestlige styrer og stiftelser.

- Han bør få innreiseforbud til vesten på grunn av sin miljøkriminalitet, hvis ikke han legger om til en miljøforsvarlig produksjon. Norilsk kombinatet har stengt den verste fabrikken i Norilsk. Vi må kreve at eieren setter opp en ny miljømessig forsvarig produksjonslinje i Nikel.

Rune Rafaelsen mener toppmøtet i Davos er et passende sted å ta opp saken.

- Her møtes verdens sentrale industriledere og politikere. Hovedtilnærming til neste Davos-møte i 2017 må være forurensning av Arktis.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no